Πόλεμος στην Ουκρανία: 15.000 πολίτες της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: 15.000 πολίτες της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία

Σχεδόν 15.000 πολίτες έχουν αρπαγεί από τη Μαριούπολη και έχουν εκτοπισθεί με τη βία στη Ρωσία. Αυτό καταγγέλλουν οι αρχές της πολιορκημένης Μαριούπολης μετά την κατάληψη τμημάτων της πόλης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν την Κυριακή ότι χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί εκτός της Ουκρανίας δια της βίας, χωρίς να δώσουν ακριβέστερο αριθμό. Τα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας μετέδωσαν ότι λεωφορεία που μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, που η Μόσχα αποκάλεσε πρόσφυγες, από την Μαριούπολη διέσχισαν τα σύνορα προς την Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

«Κάτοικοι της Αριστερή Όχθης έχουν αρχίσει να εκτοπίζονται μαζικά στην Ρωσία. Συνολικά, περί τους 15.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έπεσαν θύματα παράνομου εκτοπισμού», ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη απευθυνόμενος στο ιταλικό Κοινοβούλιο ότι «τίποτε δεν έχει μείνει» στην Μαριούπολη έπειτα από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

Οι κάτοικοι που έχουν παγιδευθεί στην πόλη παραμένουν στα υπόγεια χωρίς τροφή, νερό και θέρμανση.

Ομάδα του Reuters που έφθασε την Κυριακή στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της πόλης περιέγραψαν μία ρημαγμένη πόλη με καμένα κτίρια κατοικιών και πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες να κείτονται στους δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ