ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3 εκατ. πρόσφυγες από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3 εκατ. πρόσφυγες από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Oι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια. Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.

Πάνω από 100.000 πρόσφυγες προστέθηκαν σε ένα 24ωρο στα πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Κατά τα Ηνωμένα Έθνη, οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας ανέρχονται σε 2 εκατομμύρρια. Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει 3.169.897 πρόσφυγες μέχρι στις 12:30 ώρα Ελλάδος. Περίπου 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, όπως διευκρίνισε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.


Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο προσφυγικό κύμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Πριν από την σύγκρουση, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερα από 37 εκατομμύρια στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο - στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ούτε οι ζώνες στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από τους μισούς από όλους τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από την αρχή της ρωσικής εισβολής, περίπου 6 πρόσφυγες στους 10. Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.916.445 άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία έφτασαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την UNHCR. Η πολωνική συνοριοφρουρά κατέγραψε μείωση 11% των αφίξεων τη χθεσινή ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη. Πριν από την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν ως επί το πλείστον πάει στην χώρα μέλος της Ε.Ε. για να εργαστούν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 491.409 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με καταμέτρηση ως τις 16 Μαρτίου. Όπως ισχύει και για την Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μόλις φτάσουν στην Μολδαβία, τη μικρή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, μέρος των προσφύγων συνεχίζει την πορεία του ως τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, με προορισμό συχνά συγγενείς. Σύμφωνα με την UNHCR, 350.886 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 282.611 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου. Η Ουγγαρία έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία. Πολλές μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες τους παρέχουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Στη Σλοβακία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR είχαν πάει ως τις 16 Μαρτίου, 228.844 άνθρωποι από την Ουκρανία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στη Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 168.858 στις 16 Μαρτίου.

Στις 16 Μαρτίου, η Λευκορωσία είχε υποδεχθεί 2.127 ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ