Δεκάδες άμαχοι νεκροί - Νέα κατάπαυση πυρός - Ανησυχία για το Τσερνομπίλ

Δεκάδες άμαχοι νεκροί - Νέα κατάπαυση πυρός - Ανησυχία για το Τσερνομπίλ

Δεκάδες είναι οι νεκροί άμαχοι στις μεγάλες πόλεις, με το Κίεβο να περιμένει τη μεγάλη επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

 

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

Σειρήνες ηχούσαν όλη τη νύχτα στο Κίεβο, με τους Ουκρανούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη “μητέρα των μαχών”. Δεκάδες είναι οι νεκροί άμαχοι στις μεγάλες πόλεις, με το Κίεβο να περιμένει τη μεγάλη επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χλμ ΒΑ του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη (8/3) ο αναπληρωτής ΓΓ της ουκρανικής προεδρίας.

“Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους. Θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θέλουμε τη βοήθεια του πολιτισμένου κόσμου, σας ευχαριστούμε θερμά για όση βοήθεια μας έχετε προσφέρει”, τόνισε την Τρίτη (8/3) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τι συμβαίνει στο Τσερνομπίλ

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού. Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ