Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος Ρωσίας-Ουκρανίας

 Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος Ρωσίας-Ουκρανίας

«Ειπώθηκε ότι η ΕΕ είναι απούσα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την κριτική, η οποία είναι αβάσιμη» ανέφερε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Την ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ τόνισε παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ο κ. Μπορέλ απάντησε επίσης στις επικρίσεις που δέχεται η ΕΕ ξεκαθαρίζοντας ότι είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις.

«Ειπώθηκε ότι η ΕΕ είναι απούσα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την κριτική, η οποία είναι αβάσιμη» ανέφερε. Σημείωσε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχώς συζητούν για το ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ουκρανία και έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτη ενότητα. Πολλά κράτη-μέλη μέλη, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν λάβει μία σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται σε συνοχή με τις θέσεις της ΕΕ και κάτω από συνθήκες μεγάλη διαφάνειας».

Από την άλλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, η Ρωσία προσπαθεί να αγνοήσει την ύπαρξη της ΕΕ στέλνοντας επιστολές μόνο στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αργότερα, ο κ. Λαβρόφ αποφάσισε να στείλει επιστολές στα 27 κράτη-μέλη, τα οποία είχε αγνοήσει. Συνειδητοποιήσαν ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο δεν είχε σπάσει και η αλληλεγγύη ήταν πολύ ισχυρή», τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο κύριος Λαβρόφ δεν πέτυχε στην επιδίωξή του να λάβει 27 απαντήσεις γιατί στείλαμε μία μόνο επιστολή με τη θέση της ΕΕ, εκ μέρους των 27 κρατών-μελών».

«Είμαστε παρόντες και συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ