Το παρασκήνιο της συνάντησης Πούτιν-Μακρόν και... το τραπέζι μήκους 5 μέτρων

Το παρασκήνιο της συνάντησης Πούτιν-Μακρόν και... το τραπέζι μήκους 5 μέτρων

Τι συνέβη και οι δύο ηγέτες... κράτησαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε αίτημα του Κρεμλίνου να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ ανίχνευσης της COVID-19 όταν έφθασε για να δει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, ώστε η Ρωσία να μην αποκτήσει DNA του Μακρόν, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές του περιβάλλοντος του Μακρόν.

Ως αποτέλεσμα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κρατήθηκε σε απόσταση από τον Ρώσο ηγέτη στη διάρκεια των μακρών συνομιλιών τους για την ουκρανική κρίση στη Μόσχα.

Φωτογραφίες αποτύπωσαν τους δύο ηγέτες να κάθονται στις δύο άκρες ενός τραπεζιού μήκους πέντε μέτρων που προκάλεσε σατιρικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων και από διπλωμάτες, ότι ο Πούτιν μπορεί να το χρησιμοποίησε για να στείλει ένα μήνυμα.

Όμως δύο πηγές που έχουν γνώση του πρωτοκόλλου υγείας του Γάλλου προέδρου, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, στο Reuters πως στον Μακρόν δόθηκε η επιλογή είτε να δεχθεί να του κάνουν τεστ PCR οι ρωσικές αρχές και να του επιτραπεί να έρθει κοντά στον Πούτιν είτε να αρνηθεί και να χρειαστεί να συμμορφωθεί με πιο σχολαστική τήρηση της κοινωνικής αποαστασιοποίησης.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε πως δεν θα υπήρχε χειραψία και [θα υπήρχε] εκείνο το μακρύ τραπέζι. Αλλά δεν μπορούσαμε να δεχθούμε να πάρουν το DNA του προέδρου», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, αναφερόμενη στις ανησυχίες ασφαλείας αν ο Γάλλος ηγέτης υποβαλόταν σε τεστ από Ρώσους γιατρούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα πως ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ και είπε πως η Ρωσία δεν είχε πρόβλημα με αυτό, αλλά αυτό σήμαινε ότι θα υπήρχε απόσταση έξι μέτρων από τον Πούτιν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του ηγέτη του Κρεμλίνου.

«Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι σε αυτό, δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο στις συνομιλίες», είπε.

Δεύτερη πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν είπε πως αντ' αυτού ο Μακρόν υποβλήθηκε σε γαλλικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση και τεστ αντιγόνου που του έκανε ο δικός του γιατρός όταν έφθασε στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μας είπαν πως ο Πούτιν έπρεπε να παραμείνει σε αυστηρή υγειονομική "φούσκα"» δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Το γραφείο του Μακρόν είπε πως το ρωσικό υγειονομικό πρωτόκολλο «δεν μας φάνηκε να είναι αποδεκτό ή συμβατό με τους ημερολογιακούς μας περιορισμούς», αναφερόμενο στο χρονικό διάστημα που θα απαιτείτο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ειδικά περί κλοπής DNA, το γραφείο του Μακρόν απάντησε: «Ο πρόεδρος έχει γιατρούς που καθορίζουν μαζί του τους κανόνες που είναι αποδεκτοί ή όχι σε ό,τι αφορά το δικό του υγειονομικό πρωτόκολλο».

Χθες, Πέμπτη, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης δέχθηκε τον πρόεδρο του Καζακστάν Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία και κάθισαν ο ένας κοντά στον άλλο - τους χώριζε μόνο ένα μικρό τραπεζάκι του σαλονιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ