ΕΕ-Ιράν: Ξεκινούν αύριο στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015

 ΕΕ-Ιράν: Ξεκινούν αύριο στη Βιέννη οι  διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν πραγματοποιήσει οκτώ γύρους έμμεσων συνομιλιών από τον Απρίλιο στη Βιέννη, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν προβλέπεται να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν γονατίσει τις εξαγωγές του πετρελαίου

Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο Τρίτη στη Βιέννη, ανακοίνωσε η ΕΕ, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες.
“ Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις τους, οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου”, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η ΕΕ.
Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τα όρια που έθετε στο πυρηνικό του πρόγραμμα η πυρηνική συμφωνία του 2015, που είχε συναφθεί μεταξύ της Τεχεράνης και έξι δυνάμεων, σε αντίδραση για την απόσυρση το 2018 από αυτήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την εκ νέου επιβολή εξαντλητικών κυρώσεων στο Ιράν.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν πραγματοποιήσει οκτώ γύρους έμμεσων συνομιλιών από τον Απρίλιο στη Βιέννη, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν προβλέπεται να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν γονατίσει τις εξαγωγές του πετρελαίου.
Οι συνομιλίες διακόπηκαν στις 28 Ιανουαρίου καθώς οι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές επέστρεψαν στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ δήλωσε χθες ότι σύντομα θα επιστρέψει στην Βιέννη, επιμένοντας ότι είναι ακόμη δυνατή η αναβίωση της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ