ΗΠΑ και ΕΕ σε διαβουλεύσεις με τη Ρωσία ενώ στηρίζουν την Ουκρανία

ΗΠΑ και ΕΕ σε διαβουλεύσεις με τη Ρωσία ενώ στηρίζουν την Ουκρανία

Ανάγκη για αποκλιμάκωση της Ρωσίας επισημαίνει η ΕΥΕΔ  και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας διαφορετικά προβλέπονται ολέθριες συνέπειες.

Σε συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τέθηκε το φλέγον ζήτημα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι δύο πλευρές, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχα, εξετάζουν τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε υψηλό επίπεδο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) με ανάλογη ανακοίνωση της.

Οι κ. Μπορέλ και Μπλίνκεν συζήτησαν μεταξύ άλλων για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις τελευταίες διπλωματικές δεσμεύσεις σχετικά με τις προσπάθειες της Μόσχας να επαναπροσδιορίσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, απέρριψαν τη ρωσική πρωτοβουλία για εκ νέου οικοδόμηση σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη και τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στις έντονες διαβουλεύσεις για αυτό και άλλα θέματα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ παρουσιάζοντας ένα ισχυρό και ενιαίο διατλαντικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την ΕΥΕΔ κατέστη σαφής η υποστήριξη στην Ουκρανία ως προς την εθνική της ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα ενώ κρίθηκε αναγκαία η οπισθοχώρηση της Ρωσίας και η πλήρης αποδοχή των μέτρων του Μινσκ. Σε αντίθετη περίπτωση, επιμονής και επίθεσης προς την Ουκρανία, οι δύο πλευρές εξέτασαν ένα πλέγμα διαφόρων αποτρεπτικών μέτρων και σθεναρούς διεθνούς αντίδρασης που θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ρωσία.

Τέλος η ΕΥΕΔ τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ παραμένουν ανοιχτές στο διάλογο με τη Ρωσία ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόθεση τους δεν είναι εις βάρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας των μελών της διατλαντικής κοινότητας και των εταίρων τους ή εις βάρος του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών και των σχετικών διεθνών υποχρεώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ