Αιθιοπία: Τουλάχιστον 108 νεκροί στα αεροπορικά πλήγματα στο Τιγκράι από τον Ιανουάριο

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 108 νεκροί στα αεροπορικά πλήγματα στο Τιγκράι από τον Ιανουάριο

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης της Αιθιοπίας στην περιοχή του Τιγκράι.

Τουλάχιστον 108 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που καταγγέλλεται ότι έγιναν από τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιθιοπίας στην περιοχή του Τιγκράι από τις αρχές του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει την ανησυχία της μετά τις "βαθιά ανησυχητικές πληροφορίες που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για αμάχους που έπεσαν θύματα και την καταστροφή αστικής περιουσίας ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή του Τιγκράι στην Αιθιοπία", σημείωσε η εκπρόσωπός της Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

"Υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον 108 άμαχοι σκοτώθηκαν και 75 άλλοι τραυματίστηκαν από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών που καταγγέλλεται ότι πραγματοποίησαν οι αιθιοπικές αεροπορικές δυνάμεις", υπογράμμισε η Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη και περιέγραψε πολλές επιδρομές, μεταξύ των οποίων μία κατά ενός μίνιμπας και μια άλλη εναντίον αεροδρομίου.

Μέχρι σήμερα το πιο φονικό αεροπορικό πλήγμα ήταν αυτό στον καταυλισμό εκτοπισμένων της πόλης Ντέντεμπιτ στις 7 Ιανουαρίου, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, συνέχισε.

"Έπειτα από αυτό διαπιστώσαμε ότι τρεις από τους ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σοβαρά υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο (...) ανεβάζοντας τον απολογισμό μόνο αυτού του πλήγματος σε τουλάχιστον 59 νεκρούς", επισήμανε η εκπρόσωπος.

Στο Τιγκράι μαίνεται εδώ και 14 μήνες ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αυτών των πρώην τοπικών αρχών, που προέρχονται από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι, το οποίο βρισκόταν στην ηγεσία της Αιθιοπίας για σχεδόν 30 χρόνια ως την άνοδο στην εξουσία του Άμπι Αχμεντ το 2018.

Ο Άμπι, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έστειλε τον Νοέμβριο του 2020 τον ομοσπονδιακό στρατό στο Τιγκράι για να απομακρύνει τις περιφερειακές αρχές που αμφισβητούσαν την αρχή του για μήνες και τις οποίες κατηγορούσε ότι είχαν επιτεθεί σε στρατιωτικές βάσεις.

Η Θρόσελ κάλεσε σήμερα τις αιθιοπικές αρχές και τους συμμάχους τους να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο αξιώνει να επαληθεύεται ότι οι στόχοι είναι στρατιωτικοί.

"Οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση οφείλουν (...) να σταματήσουν κάθε επίθεση αν φαίνεται ότι ο στόχος δεν είναι στρατιωτικός ή ότι η επίθεση θα είναι δυσανάλογη. Ο μη σεβασμός στις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου", προειδοποίησε η Θρόσελ.

Το Τιγκράι υφίσταται εξάλλου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έναν "ντε φάκτο αποκλεισμό" της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ