Αυξήθηκε η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία παρά την απειλή του Λουκασένκο

Αυξήθηκε η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία παρά την απειλή του Λουκασένκο

Πολιτικά παιχνίδια του προέδρου της Λευκορωσίας για τη ροή του φυσικού αερίου με φόντο τις ευρωπαικές κυρώσεις για το μεταναστευτικό.

Αυξημένη ήταν σήμερα η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω βασικού αγωγού προς τη Γερμανία ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υλοποίησε την απειλή του να αποκόψει τις προμήθειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Στοχοποιώντας τις προμήθειες αερίου που ζεσταίνουν εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να ανταπαντήσει σε όποιες νέες κυρώσεις της ΕΕ για τη μεταναστευτική αντιπαράθεση στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ με το να κλείσει τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη που διασχίζει τη χώρα του.

Φυσικό αέριο: Η Gazprom κλείνει τις κάνουλες και ανεβάζει τις τιμές παρά τις δεσμεύσεις Πούτιν

Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας και το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να δει να διαταράσσονται οι προμήθειες.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου άμεσης παράδοσης (spot) σημείωσαν αύξηση 6,27% στα 79,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στις 13:46 ώρα Ελλάδας, με την αγορά να παραμένει σφιχτή εξαιτίας των χαμηλών αποθεμάτων αλλα και της αυξημένης ζήτησης ύστερα από τη χαλάρωση των lockdowns της COVID-19.

Οι ροές του αερίου

Έως πρόσφατα, η έλλειψη πρόσθετων ροών από τη Μόσχα --που τηρεί μόνο τους όγκους που προβλέπονται στη σύμβασή της-- ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών αερίου, και η αγορά παρακολουθεί στενά την όποια πιθανή διατάραξη στη ρωσική ροή.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom άρχισε την περασμένη εβδομάδα να γεμίζει και πάλι τις ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσής του, με τις ροές να προέρχονται κυρίως μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι μια κίνηση για να παρεμποδιστούν οι ροές αερίου προς τη Γερμανία δημιουργεί τον κίνδυνο να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Μινσκ και του βασικού του συμμάχου, της Μόσχας, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Λουκασένκο.

Ο ωριαίος όγκος ροής προς τη Γερμανία στο σημείο μέτρησης Μάλναου, που βρίσκεται στα πολωνικά σύνορα, έφθασε σήμερα πάνω από τις 12.454.248 κιλοβατώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade, αυξημένος σε σχέση με τους όγκους του σαββατοκύριακου.

Η υποδομή μεταφοράς αερίου στη Λευκορωσία ανήκει στην Gazprom.

Σήμερα, τα αποτελέσματα μηνιαίων δημοπρασιών έδειξαν ότι η Gazprom δεν έκλεισε επιπλέον χωρητικότητα για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη για τον μήνα Δεκέμβριο.

Αν και σε γενικές γραμμές αγνοεί τις μηνιαίες δημοπρασίες, η Gazprom κλείνει χωρητικότητα διέλευσης σε ημερήσιες δημοπρασίες, περιστασιακά όταν έχει επιπλέον αιτήματα από τους πελάτες της.

Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι μόλις ο αγωγός Nord Stream 2 λάβει το πράσινο φως από τη Γερμανία για να λειτουργήσει θα μπορεί να αρχίσει να ρέει περισσότερο αέριο προς την Ευρώπη. Ο Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει διαμετακομιστικές χώρες, ιδιαίτερα την Ουκρανία που έχει ιστορικό αντιπαραθέσεων με τη Μόσχα σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση του αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ