Κόσοβο: Ήττα στις δημοτικές εκλογές για το κόμμα του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι

Κόσοβο: Ήττα στις δημοτικές εκλογές για το κόμμα του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι

Επί συνόλου 38 δήμων και με βάση τα αποτελέσματα και από τους δύο γύρους, το κίνημα “Αυτοδιάθεση” του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρντι, κέρδισε μόνο τέσσερις δήμους,

Ήττα υπέστη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν εχθές στο Κόσοβο, το κίνημα “Αυτοδιάθεση” (VV) του πρωθυπουργού ‘Αλμπιν Κούρτι Το κυβερνόν κόμμα έχασε την πρωτεύουσα Πρίστινα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Πρίζρεν.

Επί συνόλου 38 δήμων και με βάση τα αποτελέσματα και από τους δύο γύρους, το κίνημα “Αυτοδιάθεση” κέρδισε μόνο τέσσερις δήμους,

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), ο ηγέτης του οποίου Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στις φυλακές του Ειδικού δικαστηρίου της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, κέρδισε εννέα δήμους, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) επικράτησε σε εφτά δήμους ενώ εφτά δήμους κέρδισε και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (AAK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι.

Τους υπόλοιπους δήμους κέρδισαν μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στους δέκα σερβικούς δήμους νικητές αναδείχθηκαν, από τον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι της Σερβικής Λίστας (SL) που στηρίζεται από το Βελιγράδι.

Στις χθεσινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 21 δήμους προσήλθε στις κάλπες το 38% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Πολιτικοί αναλυτές στο Κόσοβο ερμηνεύουν την ήττα του κινήματος “Αυτοδιάθεση” στις χθεσινές δημοτικές εκλογές ως ένδειξη της απογοήτευσης του κόσμου επειδή δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις που έδωσε στις βουλευτικές εκλογές, πριν από οχτώ μήνες, ο Κούρτι για άμεση πάταξη της διαφθοράς και τη δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ