Σαουδική Αραβία: Άδεια σε 44 διεθνείς εταιρείες για περιφερειακή έδρα στο Ριάντ

Σαουδική Αραβία: Άδεια σε 44 διεθνείς εταιρείες για περιφερειακή έδρα στο Ριάντ

Μεταξύ των 44 εταιρειών συγκαταλέγονται πολυεθνικές σε κλάδους όπως τεχνολογία, τρόφιμα και ποτά, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των Unilever, Baker Hughes και Siemens

 

Άδεια σε 44 διεθνείς εταιρείες να εγκαταστήσουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ, χορήγησε η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της προσπάθειας του βασιλείου να αναδειχθεί σε περιφερειακό εμπορικό κόμβο.

Μεταξύ των 44 εταιρειών συγκαταλέγονται πολυεθνικές σε κλάδους όπως τεχνολογία, τρόφιμα και ποτά, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των Unilever, Baker Hughes και Siemens.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η μεγαλύτερη αραβική οικονομία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα δώσει στις ξένες επιχειρήσεις προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να εγκαταστήσουν περιφεριακά κεντρικά γραφεία στη χώρα, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν συμβάσεις με την κυβέρνηση του βασιλείου.

Η κίνηση αυτή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να απεξαρτήσει την οικονομία από το πετρέλαιο με τη δημιουργία νέων βιομηχανιών που θα δημιουργούν επίσης θέσεις εργασίας για τους Σαουδάραβες, όξυνε τον ανταγωνισμό της Σαουδικής Αραβίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι νέες εγκαταστάσεις των κεντρικών γραφείων αναμένεται να προσθέσουν 18 δισ. δολάρια στην οικονομία και να ανοίξουν περίπου 30.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βασιλικής Επιτροπής για την πόλη του Ριάντ, Φαϊντ Αλ Ρασίντ.

Ο Ρασίντ δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει οι 44 επιχειρήσεις να μετακομίσουν στο Ριάντ εντός ενός έτους, προσθέτοντας ότι ορισμένες το έχουν ήδη κάνει. Ανέφερε ότι στόχος είναι 480 εταιρείες να έχουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ μέχρι το 2030.

Το βασίλειο νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι 24 εταιρείες είχαν υπογράψει συμφωνίες για την εγκατάσταση κεντρικών περιφερειακών γραφείων στο βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των PepsiCo, Schlumberger, Deloitte, PwC και Bechtel.

Ο Ρασίντ όρισε την "περιφερειακή έδρα" ως τη στέγαση όλων των σημαντικών λειτουργιών λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας βρίσκουν μάλλον απίθανο να κλείσουν οι διεθνείς εταιρείες τις δραστηριότητές τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκτιμούν ότι θα μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ