Alitalia: Τέλος εποχής μετά από 74 χρόνια - Σήμερα η τελευταία πτήση

Alitalia: Τέλος εποχής μετά από 74 χρόνια - Σήμερα η τελευταία πτήση

Γύρω στα μεσάνυχτα απόψε, η τελευταία πτήση της Alitalia θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, καθώς από αύριο θα αρχίσει να λειτουργεί η νέα κρατική αεροπορική εταιρεία Ita (Italia Trasporto Aereo).

Το τελευταίο αεροσκάφος με τα σήματα της Alitalia θα απογειωθεί αργά το βράδυ από το Κάλιαρι με προορισμό τη Ρώμη, κλείνοντας μια ιστορία 74 ετών.

Από σήμερα, τα 98 αεροσκάφη του στόλου της εταιρείας ,θα μπουν στα υπόστεγα του Φιουμιτσίνο και του Linate .Tα 52 αεροσκάφη θα συνεχίσουν τις πτήσεις για λογαριασμό της νέας εταιρείας Ita. Για τις πρώτες μέρες πάντως, επιβάτες θα βλέπουν ένα παράδοξο: ο στόλος της Ita θα εμφανίζεται με το λογότυπο της Alitalia.

Η νέα εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2022 θα αυξήσει σε 78 τα αεροσκάφη, με την αγορά νέων, που θα προστεθούν στο στόλο, αντικαθιστώντας σταδιακά τα προηγούμενα, παλιάς τεχνολογίας. Στο τέλος του 2025 ο στόλος θα φτάσει τα 105 αεροσκάφη, με 81 αεροσκάφη νέας γενιάς (77% του συνολικού στόλου).

Η Ita αρχίζει να λειτουργεί με 2.750 έως 2.950 εργαζόμενους ,οι οποίοι θα αυξηθούν σε 5.700 μέχρι το τέλος του 2025.

Η εταιρεία θα εξυπηρετεί 45 προορισμούς με 61 δρομολόγια που θα αυξηθούν σε 74 προορισμούς και 89 δρομολόγια το 2025.

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

Η Alitalia, η οποία τελεί υπό Έκτακτη Διαχείριση από τα μεσάνυχτα της 25 Αυγούστου δεν πωλούσε πλέον εισιτήρια για πτήσεις από τις 15 Οκτωβρίου 2021. Είχε αποστείλει ενημέρωση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στους πελάτες που είχαν αγοράσει εισιτήρια για πτήσεις που αναχωρούσαν από τις 15 Οκτωβρίου. Η ενημέρωση περιελάμβανε οδηγίες για τη διαχείριση των εισιτηρίων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία των καταναλωτών, θα δοθεί η δυνατότητα αντικατάστασης της πτήσης με άλλη αντίστοιχη που πραγματοποιεί η Alitalia έως τις 14 Οκτωβρίου. Διαφορετικά, θα είναι δυνατή η πλήρης επιστροφή των χρημάτων του εισιτηρίου.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, οι κάτοχοι εισιτηρίων Alitalia (055) των οποίων η πτήση είναι προγραμματισμένη:
μετά τις 24 Αυγούστου 2021,με ημερομηνία ταξιδιού από 15 Οκτωβρίου 2021, από και προς οποιονδήποτε προορισμό παγκοσμίως και έχει ακυρωθεί, υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

-Αλλαγή κράτησης (επανακράτηση ή τροποποίηση του δρομολογίου για να φτάσετε στον αρχικό προορισμό ή να επιστρέψετε στο σημείο προέλευσης του ταξιδιού), χωρίς ενοποίηση ναύλου, σε πτήση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επιβάτης, έως τις 14 Οκτωβρίου 2021( τελική ημερομηνία επιστροφής) ·

-Αλλαγή προορισμού με πιθανή ενσωμάτωση ναύλου, για να ταξιδέψετε έως τις 14 Οκτωβρίου 2021 (τελική ημερομηνία επιστροφής). Δεν υπάρχει επιστροφή χρημάτων για διαφορές στον ναύλο.

Η αλλαγή προορισμού θα είναι δυνατή μόνο για εισιτήρια στην Ιταλία, για προορισμούς που βρίσκονται στην Ιταλία και για εισιτήρια που είναι διεθνή, για προορισμούς που είναι διεθνείς.

Για να προσαρμόσουν ή να αλλάξουν την κράτηση, οι επιβάτες μπορούν να καλούν τους τοπικούς αριθμούς που διατίθενται στον ιστότοπο της Alitalia (www.alitalia.com) ή εναλλακτικά να επικοινωνήσουν με το ταξιδιωτικό γραφείο που εξέδωσε το εισιτήριο.

Εάν δεν μπορούν ή δεν ενδιαφέρονται για αλλαγή εισιτηρίων, οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν την πλήρη επιστροφή χρημάτων, χωρίς πρόστιμο, στην τιμή στην οποία αγοράστηκε το εισιτήριο ή στην υπολειπόμενη αξία του εισιτηρίου για το ταξίδι που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ