Η Τουρκία προσπαθεί να... ρίξει γέφυρες στις ΗΠΑ - Αίτημα για αγορά 40 F-16 και αναβάθμιση άλλων 80

Η Τουρκία προσπαθεί να... ρίξει γέφυρες στις ΗΠΑ - Αίτημα για αγορά 40 F-16 και αναβάθμιση άλλων 80

Χουλουσί Ακάρ: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Τουρκία στους εξοπλισμούς, γιατί βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση».

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Reuters για προσπάθεια της Άγκυρας να αγοράσει εκ νέου πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα για αγορά 40 F-16, αλλά και για την αναβάθμιση των ήδη 80 μαχητικών που έχει στον στόλο της.

Το ντηλ, ύψους δισεκατομμυρίων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πρέπει να δώσει την τελική έγκριση και στη συνέχεια να ανάψει το «πράσινο φως» και το Κογκρέσο.

Η Χουριέτ εκθειάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προπαγανδίζει: η Ελλάδα πυρηνική απειλή για την Τουρκία

Από την πλευρά της η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, ενώ το Πεντάγωνο αναφέρει ότι «δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ αναφέροντας «είναι πολιτική μας να μην επιβεβαιώνουμε ούτε να σχολιάζουμε προτεινόμενες δαπάνες άμυνας μέχρι να ενημερωθεί σχετικά το Κογκρέσο».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο «παγωμάρας» μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας και την ακύρωση από πλευράς ΗΠΑ της αγοράς των μαχητικών F-35. Η παραγγελία είχε συμφωνηθεί για 100 αεροσκάφη, από την Lockheed Martin Corp, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση την ακύρωσε ως αντίποινα στην απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το Reuters σημειώνει ότι το τουρκικό αίτημα δεν είναι εύκολο να προχωρήσει από την αμερικανική βουλή όπου τα αισθήματα προς την Τουρκία δεν είναι και τα... καλύτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει ευρύτερη συναίνεση να ασκηθεί πίεση προς τον Μπάιντεν να αυξήσει την πίεση προς την Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και θα ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Άγκυρα από την πλευρά της ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων υπό τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει πιο θετικό κλίμα με τον Τζο Μπάιντεν.

Ακάρ: Δεν μπορούν να μας συναγωνιστούν οι Έλληνες

Οι κινήσεις αυτές από την Άγκυρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμφανίζεται ενοχλημένη από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και τις επικείμενες αγορές αεροσκαφών και πλοίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους με τελευταίο παράδειγμα τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Τουρκία στους εξοπλισμούς, γιατί βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση.

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα αναφέρει το Reuters και προκαλεί... την οργή του Ερντογάν

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε σχετικά: Θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας, έτσι ώστε οι λαοί και από τις δυο πλευρές να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας.... Οι πολιτικοί [στην Ελλάδα] με τις επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις τους, αντίθετα κλιμακώνουν την ένταση... Θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες αφού δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και ρητορική... Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν κάτι με μερικές ασκήσεις και δραστηριότητες... Μια αγάπη για τους εξοπλισμούς έχει αρχίσει στην Ελλάδα, ειδικά προσφάτως με την υπογραφή κάποιων συμφωνιών και την ενθάρρυνση της προκλητικότητας από μερικές χώρες. Πρώτα ας δούμε τα μαθηματικά, την Ιστορία. Δεν μπορούν να έχουν υπεροχή απέναντι στην Τουρκία με τέτοιες πρωτοβουλίες, εγκαταλείψτε την προσπάθεια. Και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.... Οπως γνωρίζετε έχουν σοβαρό πρόβλημα με το χρέος. Κάνοντας μη αναγκαίες δαπάνες λόγω της αγάπης για τους εξοπλισμούς, επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας και την ευημερία του Ελληνικού λαού. Οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το βλέπουν αυτό. Ειναι αδύνατον με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να πετύχουν πρόοδο.Εμείς έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί».

Αναφορικά με το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, ο Ακάρ είπε: «Θέλουν να κάνουν έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου παραβιάζοντας τα δικαιώματα μας στη θαλάσσια περιοχή. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι για το θέμα αυτό, δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα μας».

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ