Γερμανική αποτυχία στο Αφγανιστάν: Στρατιωτικό αεροπλάνο απομάκρυνε μόλις... επτά άτομα

Γερμανική αποτυχία στο Αφγανιστάν: Στρατιωτικό αεροπλάνο απομάκρυνε μόλις... επτά άτομα

Η Γερμανία που διατηρεί στο Αφγανιστάν το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών μετά τις ΗΠΑ, ελπίζει ότι θα μπορέσει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους τις επόμενες ώρες.

Η Γερμανία παραδέχτηκε ότι το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Καμπούλ από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης κατάφερε να απομακρύνει μόνο επτά άτομα.

Ήταν ένα αργό ξεκίνημα στα σχέδια της Γερμανίας, η οποία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ, να μεταφέρει χιλιάδες Γερμανοαφγανούς υπηκόους, καθώς και ακτιβιστές δικαιωμάτων, δικηγόρους και άτομα που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις.

Αφγανιστάν: Περίεργα βίντεο με τους Ταλιμπάν να παίζουν σε λούνα παρκ σαν μικρά παιδιά (vid)

Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως το μεταγωγικό αεροσκάφος A400M πραγματοποίησε μια "παράτολμη προσγείωση" χθες αργά το απόγευμα με κύριο σκοπό να φέρει Γερμανούς στρατιώτες προκειμένου να διασφαλίσουν την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών.

"Έχουμε μια πολύ χαοτική, επικίνδυνη και πολύπλοκη κατάσταση στο αεροδρόμιο", δήλωσε στο δίκτυο ARD. "Είχαμε πολύ λίγο χρόνο, ως εκ τούτου πήραμε στο αεροσκάφος μόνο ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο".

Βίντεο σοκ από την Καμπούλ: Αφγανοί «γαντζώνονται» στα αεροπλάνα για να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν

Το A400M έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 114 επιβάτες αν και γίνεται κατανοητό πως έως και 150 άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτό στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης.

Μόνο επτά τα κατάφεραν καθώς το αεροπλάνο έπρεπε να φύγει γρήγορα και άλλοι Γερμανοί δεν μπορούσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο χωρίς προστασία από Γερμανούς στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

"Η είσοδος ανθρώπων από το πολιτικό τμήμα του αεροδρομίου δεν κατέστη δυνατή από τους εταίρους που έχουν την ευθύνη ασφαλείας στο αεροδρόμιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αφγανιστάν: Ο... έντρομος πρόεδρος εγκατέλειψε την Καμπούλ με 4 οχήματα και ελικόπτερο γεμάτο λεφτά

Καθώς 600 στρατιώτες αναμένεται να λάβουν μέρος στην εκκένωση, η Γερμανία ελπίζει ότι θα μπορέσει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους τις επόμενες ώρες.

Ο γερμανικός στρατός μπόρεσε να φέρει μόνο αλεξιπτωτιστές από τη μεραρχία ταχείας ανάπτυξης –οι οποίο είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για επιχειρήσεις απομάκρυνσης-- στην Καμπούλ με αυτό το πρώτο αεροσκάφος του.

Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί μετά την αναστολή τους την προηγουμένη καθώς απελπισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μπλόκαραν τον διάδρομο προσαπογείωσης.

Η Γερμανία περιμένει άδεια από τις ΗΠΑ για να στείλει ένα δεύτερο αεροσκάφος από την Τασκένδη, η οποία χρησιμοποιείται ως κόμβος.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αεροδρόμιο θα μείνει ανοικτό για πολλές ημέρες έτσι ώστε να απομακρυνθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό. "Αυτοί δεν είναι μόνο Γερμανοί πολίτες, αλλά και τοπικό προσωπικό, άνθρωποι που κινδυνεύουν. Θα υποστηρίξουμε επίσης άλλες χώρες", πρόσθεσε.

*Φωτο αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ