Σοκ στην Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του

Σοκ στην Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του

Ορατός πλέον ο κίνδυνος να βυθιστεί πλέον στο χάος η πολύπαθη χώρα - Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε η σύζυγος του Προέδρου της χώρας. 

Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του στην περιοχή Πορτ ο Πρενς, τα ξημερώματα (τοπική ώρα) της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κλοντ Ζοζέφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε η σύζυγος του Προέδρου, Μάρτιν Μοΐζ. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση, παρά μόνο ότι οι δράστες ήταν πολλοί και μιλούσαν ισπανικά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον αναλαμβάνει την εξουσία, καταδικάζοντας την "απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη", ενώ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία. "Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της κατάστασης" πρόσθεσε.

Ποιος ήταν ο Ζοβενέλ Μοΐζ

Ο 53χρονος πολιτικός ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της χώρας τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την αποχώρηση του προκατόχου του, Michel Martelly. Η θητεία του είχε πολλές αναταράξεις, ενώ τον είχαν κατηγορήσει για διαφθορά. Αρκετές φορές είχε αντιμετωπίσει βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Γεννήθηκε από οικογένεια μεσαίας τάξης στην Τρου ντι Νορ, της Nord-Est. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και η μητέρα του μοδίστρα. Τον Ιούλιο του 1974, η οικογένειά του μετακόμισε στο Πορτ-ο-Πρενς. Ο Ζοβενέλ σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κισκέγια και παντρεύτηκε τη Μαρτίν Μαρί Ζοζέφ Ετιέν, το 1996.

Την ίδια χρονιά έφυγε από την πρωτεύουσα και εγκαταστάθηκε στο Πορ ντε Πε, όπου ασχολήθηκε με τον αγροτικό τομέα. Με ελάχιστο κεφάλαιο, ο Μοΐζ δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση στην Port-de-Paix. Λίγο μετά, ξεκίνησε ένα έργο για να παρέχει καθαρό νερό σε αγροτικές περιοχές.

Με δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες, άνοιξε ένα εργοστάσιο νερού, το οποίο εξυπηρετεί τις υπηρεσίες του Nord-Ouest και Nord-Est. Το 2012, στην Trou-du-Nord, ίδρυσε την ανώνυμη εταιρεία Agritrans SA και βοήθησε στην ανάπτυξη μιας γεωργικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ