Ζόραν Ζάεφ: «Η Βουλγαρία προσβάλει τη μακεδονική μας γλώσσα και τη μακεδονική μας ταυτότητα» 

Ζόραν Ζάεφ: «Η Βουλγαρία προσβάλει τη μακεδονική μας γλώσσα και τη μακεδονική μας ταυτότητα» 

Αιχμές και... αισιοδοξία από τον Ζόραν Ζάεφ για τη στάση της Βουλγαρίας 

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δηλώνει έτοιμος να επισκεφθεί τη Σόφια για εξεύρεση λύσης, αλλά επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» με τη Βουλγαρία «σε περίπτωση που επιμείνει στη σκληρή της θέση».

Αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση με τη Βουλγαρία, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε., εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Η Πορτογαλία, που προεδρεύει της Ε.Ε. αυτή την περίοδο, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς Σκόπια και Σόφια, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί μια διακυβερνητική συνάντηση στις 23 Ιουνίου. Ο Ζάεφ δήλωσε πως αναμένει πρόσκληση από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Στέφαν Γιανέφ για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορτογαλική προεδρία εξέπληξε θετικά με την αναπτυγμένη δημιουργική πρόταση για επίλυση της διαφοράς. «Αυτό συμβαδίζει με την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί πραγματικά να είναι μια λύση» δήλωσε, ζητώντας από Ε.Ε. και κυρίως από Βουλγαρία, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε πως είναι έτοιμος να ταξιδέψει στη Σόφια, ώστε να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση με τη βουλγαρική πλευρά, που όμως δεν θα καταπατά και προσβάλλει, όπως είπε, «τη «μακεδονική» μας γλώσσα και τη «μακεδονική» μας ταυτότητα», επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, εφόσον η Βουλγαρία επιμείνει στη σκληρή της θέση».

Η Σόφια ζητάει από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως η «μακεδονική» γλώσσα και η εθνική ταυτότητα της χώρας έχουν βουλγαρικές ρίζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ