Τουρκία: Νέα καταδίκη για τον Ντεμιρτάς παρά την κατακραυγή - Κινδυνεύει με 142 χρόνια φυλάκισης

Τουρκία: Νέα καταδίκη για τον Ντεμιρτάς παρά την κατακραυγή - Κινδυνεύει με 142 χρόνια φυλάκισης

Νέα ποινή κάθειρξης στον ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε σήμερα μια ακόμη ποινή κάθειρξης στον ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών, επειδή έκανε δηλώσεις, που κρίθηκαν απειλητικές, σε βάρος ενός εισαγγελέα, λέγοντας πως θα του ζητούσε τον «λογαριασμό». Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Ντεμιρτάς αρνήθηκε αυτήν την κατηγορία.

Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ που εκθέτει στελέχη του Ερντογάν

Πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), o Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή για «τρομοκρατία» από το 2016, τη χρονιά κατά την οποία η καταστολή σε βάρος του φιλοκουρδικού κόμματος εντάθηκε. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 142 έτη. Το 2018, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 8 μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η κράτησή του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της απελευθέρωσής του, τον ανέδειξε, για πολλές ΜΚΟ, σε ένα από τα ζωντανά σύμβολα απόδειξης της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Από την πλευρά της, η Αγκυρα κατηγορεί το HDP ότι είναι «η πολιτική βιτρίνα» του PKK, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από άλλες χώρες της Δύσης.

Το HDP απορρίπτει αυτήν την κατηγορία και δηλώνει θύμα της καταστολής λόγω της σθεναρής αντίθεσής του με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ