Η Ε.Ε. ζητά να επιβληθεί πρόστιμο «μαμούθ» στην Astrazeneca

Η Ε.Ε. ζητά να επιβληθεί πρόστιμο «μαμούθ» στην Astrazeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Astrazeneca για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου σχετικά με την προμήθεια εμβολίων

Η ΕΕ επιτέθηκε σήμερα (Τετάρτη 26/5) στην AstraZeneca και ζητά να της επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα την AstraZeneca για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου που είχε συνάψει με την 27μελή Ένωση για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο αυτό και πως δεν προειδοποίησε εγκαίρως την ΕΕ για τις μεγάλες περικοπές στις παραδόσεις των εμβολίων στις οποίες προέβη.

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τις επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca

Στη διένεξη αυτή με διαιτητή πλέον τη βελγική δικαιοσύνμη, η πρώτη επίθεση έγινε από τον δικηγόρο Ραφαέλ Ζεφαρελί που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών μελών της Κομισιόν (η οποία διαπραγματεύθηκε, εξ ονόματός τους, τους όρους αγοράς).

Ο δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ΕΕ ζητάει 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ως αποζημίωση από την AstraZeneca για μη τήρηση του συμβολαίου της με την ΕΕ.

Ο Ραφαέλ Ζεφαρελί δήλωσε πως η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ από την AstraZeneca για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ