Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας για εξηγήσεις

 Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας για εξηγήσεις

"Για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας»


Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας «για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

Ηνακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρει ότι «κατόπιν αιτήματος του Ύπατου Εκπροσώπου Zoζέπ Μπορέλ, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο, κάλεσε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλεκσάντερ Μίκνεβιτς για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

Προσθέτει ότι «ο πρέσβης Μίκνεβιτς ενημερώθηκε για την αυστηρή καταδίκη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ για την καταναγκαστική πράξη με την οποία οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος».

«Ο Γενικός Γραμματέας Σανίνο εξέφρασε τη θέση της ΕΕ ότι η αισχρή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας συνιστά άλλη μια κατάφωρη προσπάθεια να σιωπήσουν όλες οι φωνές της αντιπολίτευσης στη χώρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτασέβιτς» επισημαίνεται.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι «η χθεσινή απαράδεκτη πράξη θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτών των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των υπευθύνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ