Πόλεμος στο ποδόσφαιρο - Κεραυνοί από την ΟΥΕΦΑ κατά των «αποστατών»

Πόλεμος στο ποδόσφαιρο - Κεραυνοί από την ΟΥΕΦΑ κατά των «αποστατών»

Στη δίνη οξύτατης κρίσης βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η ανακοίνωση 12 κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης να δημιουργήσουν ένα δικό τους ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να γυρίσουν την πλάτη στην ΟΥΕΦΑ και τις διοργανώσεις της έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Η λίστα των «αποστατών» περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος. Από την Αγγλία την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη νέα ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσαν οι Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Από την Ιταλία το παρών λένε πως θα δώσουν Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους, ενώ από την Ισπανία στη νέα διοργάνωση εμφανίζονται να δηλώνουν οι Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ομάδες από άλλα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο οι διοργανωτές της Σούπερ Λίγκας λένε πως το πρωτάθλημά τους θα περιλαμβάνει 20 ομάδες, χωρίς βεβαίως να δηλώνουν ποιοι είναι οι υπόλοιποι οκτώ.

Η ομάδα των 12 ανακοίνωσε πως οι αγώνες θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο και πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ. Ωστόσο οι ομοσπονδίες δεν φαίνεται να έχουν διάθεση για συζητήσεις αν κρίνει κανείς από την αντίδραση της ΟΥΕΦΑ που ήταν ιδιαιτέρως έντονη. Σε ανακοίνωσή της την οποία προσυπογράφουν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αναφέρει πως μαζί με την ΦΙΦΑ και όλα τα μέλη της «θα παραμείνουμε ενωμένοι για να σταματήσουμε αυτό το κυνικό εγχείρημα που είναι θεμελιωμένο στο συμφέρον λίγων συλλόγων σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ. Θα εξετάσουμε όλα τα μέτρα που μας είναι διαθέσιμα σε κάθε επίπεδο, τόσο σε νομικό όσο και αθλητικό για να μη γίνει αυτό. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοικτούς ανταγωνισμούς και στο αθλητικό ήθος, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

Η ΟΥΕΦΑ προσθέτει πως όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΦΙΦΑ και οι έξι συνομοσπονδίες της, «στους συγκεκριμένους συλλόγους θα επιβληθεί αποκλεισμός από συμμετοχή σε άλλες διοργανώσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και οι παίκτες τους δεν θα μπορούν να παίζουν στις εθνικές τους ομάδες. Ευχαριστούμε τους συλλόγους των άλλων χωρών, ιδίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό. Καλούμε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου, οπαδούς και πολιτικούς να συνταχθούν μαζί μας εναντίον αυτού του εγχειρήματος... Αρκετά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ