Σουέζ: Ζημιά 10 δισ. δολαρίων την ημέρα από το... παρκαρισμένο Ever Given

Σουέζ: Ζημιά 10 δισ. δολαρίων την ημέρα από το... παρκαρισμένο Ever Given

Στα 400 εκατ. δολάρια την ώρα υπολογίζει η Lloyd’s List τις απώλειες από το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ εξαιτίας της προσάραξης του πλοίου Ever Given.

H βρετανική έκδοση κάνει τη συγκεκριμένη εκτίμηση υπολογίζοντας την αξία των αγαθών που παραμένουν εγκλωβισμένα στα πλοία που βρίσκονται στις δυο πλευρές της Διώρυγας αναμένοντας την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, κάθε 24ωρο από τη Διώρυγα διακινούνται αγαθά 9,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι καθώς σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις το Ever Given θα χρειαστεί ημέρες ή και εβδομάδες για να κινηθεί από τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Υπολογίζεται πως η Διώρυγα εξυπηρετεί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και από 5% ως 10% του εμπορίου καυσίμων. Τα πλοία που βρίσκονται νοτίως της Διώρυγας μπορεί να κινηθούν προς τον τελικό τους προορισμό περιπλέοντας την Αφρική όμως κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον χρόνο του ταξιδιού και το κόστος του λόγω των επιπλέον καυσίμων που θα χρειαστούν.

Κάθε ημέρα από τη Διώρυγα διέρχονται 106 πλοία, ενώ όταν αποκατασταθεί η κυκλοφορία θα χρειαστούν τουλάχιστον 48 ώρες για να υπάρξει αποσυμφόρηση στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ