O Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ

Ενωτικό μήνυμα από τον νέο Πρόεδρο - Επιμένει ο Τραμπ στη ρητορική της νοθείας

O Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ

Μετά από τέσσερις ημέρες αγωνίας ο Τζο Μπάιντεν αναδεικνεύεται ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια και ξεπέρασε το όριο των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν για να αποτελέσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, η Καμάλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που εκλέγεται αντιπρόεδρος.

Την επικράτηση Μπάιντεν επιβεβαιώνουν οι New York Times, το BBC αλλά και το Fox News, το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε γραπτή του δήλωση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δηλώνει πως νιώθει τιμή για την εμπιστοσύνη που δείχνει ο αμερικανικός λαός στο πρόσωπό του και στο πρόσωπο της Καμάλα Χάρις. «Αν και μπροστά σε πρωτοφανείς δυσκολίες, ένας αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών ψήφισε. Απέδειξε ξανά πως η δημοκρατία χτυπά βαθία στην καρδιά της Αμερικής. Με το τέλος της εκστρατείας είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να σταθούμε μαζί ως ένα έθνος. Είναι ώρα για την Αμερική να ενωθεί. Και να θεραπευτεί. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε αν το κάνουμε μαζί».

Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ οπαδοί του Μπάιντεν έχουν βγει στους δρόμους και πανηγυρίζουν, όπως δείχνουν βίντεο που δημοσιεύονται από το Reuters.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο που δεν κατόρθωσε να ανανεώσει τη θητεία του. Ο Μπάρακ Ομπάμα στην περίοδο 2009-2017, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος στην περίοδο 2001-2009 και ο Μπιλ Κλίντον στην περίοδο 1993-2001 εξάντλησαν το δικαίωμα που τους δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα για δεύτερη θητεία, ενώ ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος κυβέρνησε τις ΗΠΑ μόνο για την τετραετία 1989-1993.

«Η Αμερική μίλησε και η δημοκρατία νίκησε. Τώρα, έχουμε εκλεγέντα Πρόεδρο και εκλεγείσα Αντιπρόεδρο που θα υπηρετήσουν όλους μας και θα μας φέρουν κοντά. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για τη μεγαλειώδη νίκη τους» δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον.

Ο μόνος που βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι ο ίδιος ο Τραμπ ο οποίος επιμένει στη ρητορική της εκλογικής νοθείας χωρίς να έχει παρουσιάσει αποδείξεις. «Κέρδισα τις εκλογές με διαφορά» υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ