Μέρκελ: Η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μέρκελ: Η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την ασυνήθιστη για την ίδια οδό του διαγγέλματος επέλεξε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να απευθύνει έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Για πρώτη φορά στη 15ετή θητεία της και με εξαίρεση τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα η καγκελάριος ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν πειθαρχία. Τόνισε πως αυτή η κρίση είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν παρέλειψε να τονίσει πως η κατάσταση για την οικονομία είναι ήδη αρκετά δύσκολη. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πάρτε τη στα σοβαρά. Από την ενοποίηση της Γερμανίας, όχι, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει υπάρξει άλλη πρόκληση για το έθνος μας που να απαίτησε τέτοιο επίπεδο κοινής δράσης» τόνισε.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών οίκων, η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ακόμα και κατά 5%.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η καγκελάριος Μέρκελ «κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις και προπαντός για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας», ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην αποθηκεύουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα, καθώς η τροφοδοσία των σουπερμάρκετ συνεχίζεται απρόσκοπτα.

«Πραγματικά πιστεύω ότι θα πετύχουμε εφόσον όλοι οι πολίτες κατανοήσουν πως αυτό είναι και δική τους υπόθεση» υπογράμμισε. Η μη τήρηση των οδηγιών αυτοπεριορισμού θα σήμαινε τη διάδοση του ιού σε 10 εκατ. πολίτες, εκτιμούν Γερμανοί επιδημιολόγοι.

Κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν πειθαρχία και να τηρούν τους οδηγίες με σημαντικότερη αυτή της αποφυγής κοινωνικών επαφών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «προς το παρόν μόνο η απόσταση συνιστά έκφραση στοργής». Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα, υπενθύμισε πως η ίδια είχε ζήσει τον περιορισμό στις μετακινήσεις ως πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας. «Σε μια δημοκρατία τέτοια μέτρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία και πρέπει να είναι προσωρινά. Για την ώρα όμως είναι αναγκαία ώστε να σώσουμε ζωές», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ