Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να μειώσουμε γρήγορα τα επιτόκια

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να μειώσουμε γρήγορα τα επιτόκια

Η Fed είναι ο γορίλας στο δωμάτιο

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι η επιρροή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο δολάριο της δίνει μια τεράστια επιρροή γενικά, την οποία θα λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

«Σε κάποιο βαθμό, τα δεδομένα και οι αποφάσεις μας επηρεάζονται από τη Fed», είπε στη Handelsblatt σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα, όταν αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων, ότι η ΕΚΤ είναι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και θα ενεργήσει σε αυτό το πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις 6 Ιουνίου, μία απόφαση που θα αποκλίνει από την πιθανή πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να τα διατηρήσει υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο Χόλτσμαν, ο οποίος είναι από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου, επέστησε την προσοχή για οποιαδήποτε βιαστική ενέργεια, μεταδίδει το Bloomberg.

«Πρώτα από όλα, πρέπει να εκπληρωθεί η βασική προϋπόθεση για την πρώτη μείωση επιτοκίων, δηλαδή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό μέχρι τα μέσα του 2025», είπε. «Αν έρθει αυτή η ώρα τον Ιούνιο, σίγουρα θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα. Αλλά δεν βλέπω κανέναν λόγο να μειώσουμε πολύ γρήγορα τα βασικά επιτόκια. Κάθε βήμα που κάνουμε εξαρτάται από τα διαθέσιμα δεδομένα εκείνη τη στιγμή. Θα έχουμε πολλά νέα δεδομένα και προβλέψεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν καθόλου τον Ιούλιο».

«Σε έναν βαθμό, τα δεδομένα και οι αποφάσεις μου επηρεάζονται όπως είναι φυσικό από τη Fed. Δεν λειτουργούμε εν κενώ. Με το δολάριο, η Fed είναι, τρόπος του λέγειν, ο γορίλας στο δωμάτιο» υπογράμμισε ο Χόλτσμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ