ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Ξεπέρασε τις προβλέψεις

ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Ξεπέρασε τις προβλέψεις

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιφυλακτικότητα που εκφράζουν τελευταία οι αξιωματούχοι της Fed σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο το Μάρτιο σε μια ακόμα ένδειξη ότι παραμένει επίμονα υψηλός και πιθανότατα θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3,5% από 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης επιταχύνθηκε επίσης κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ διατηρήθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση -όσος δηλαδή ήταν και τον Φεβρουάριο- έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,7%.

ΗΠΑ: Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός – Ξεπέρασε τις προβλέψεις-1

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιφυλακτικότητα που εκφράζουν τελευταία οι αξιωματούχοι της Fed σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας συστήνουν διαρκώς υπομονή όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι δεν έχουν δει αρκετά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία επιστροφής στον ετήσιο στόχο του 2%.

Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ αναμένονται συνολικά τρεις μειώσεις φέτος. Αργότερα την Τετάρτη, η Fed θα δημοσιεύσει και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου, τα οποία αναμένεται να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις των κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ