Ο χρυσός σκαρφαλώνει σε νέα τιμή ρεκόρ - Που αποδίδουν το ράλι οι αναλυτές

Ο χρυσός σκαρφαλώνει σε νέα τιμή ρεκόρ - Που αποδίδουν το ράλι οι αναλυτές

Το πολύτιμο μέταλλο παραμένει αρκετά πάνω από τα 2.300 δολάρια, αφού σημείωσε μια σειρά από νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες

Πάνω από τα 2.350 δολάρια ανά ουγγιά σκαρφάλωσε ο χρυσός, με την τιμή του να καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε μια σημαντική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν στην ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 1% – αντιστρέφοντας προηγούμενες απώλειες – καθώς οι έμποροι παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της στροφής των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαρτίου την Τετάρτη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να πάει σε μείωση των επιτοκίων φέτος, αλλά πρέπει πρώτα να έχει στη διάθεσή της περισσότερες αποδείξεις ότι μειώνεται ο πληθωρισμός, όπως μεταδίδει το Bloomberg . Τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν συνήθως αρνητικά για τον χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους.

Το πολύτιμο μέταλλο παραμένει αρκετά πάνω από τα 2.300 δολάρια, αφού σημείωσε μια σειρά από νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει αφήσει κάποιους παρατηρητές σε αμηχανία εν μέσω έλλειψης οποιουδήποτε προφανούς λόγου για το ξαφνικό ράλι που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου – ειδικά καθώς οι έμποροι έχουν ήδη αποκαλύψει στοιχήματα για απότομες μειώσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί περισσότερο από 18% από τότε, με μέρος των κερδών να τροφοδοτείται από την αισιοδοξία ότι η Fed πλησίαζε στη μείωση των επιτοκίων. Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ήταν επίσης ένας παράγοντας, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να αναφέρει αύξηση των αποθεμάτων χρυσού για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, έμπειρα στελέχη και αναλυτές προσφέρουν πολύ διαφορετικές απαντήσεις για το ποιος ή τι οδήγησε τον χρυσό στα πρωτοφανή ύψη: Είναι μια κεντρική τράπεζα που ανησυχεί για τον ρόλο του δολαρίου ως οικονομικό όπλο; Ταμεία που στοιχηματίζουν ότι η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε χαμηλότερα επιτόκια είναι επικείμενη; Ένας στρατός αλγοριθμικών traders που έλκονται από τον χρυσό απλώς και μόνο επειδή ανεβαίνει; Επίμονος πληθωρισμός και ανησυχίες για σκληρή προσγείωση; Αποδυνάμωση νομισμάτων; Επικείμενες εκλογές; Ή όλα τα παραπάνω;

Εμπειρογνώμονες του κλάδου αναζητούν απαντήσεις προκειμένου να διερευνήσουν τα γρανάζια ενός τεράστιου παγκόσμιου εμπορίου που εκτείνεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και διαπραγματεύσιμα κεφάλαια από τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη σε έναν τεράστιο εξωχρηματιστηριακό κόμβο στο Λονδίνο και τον παγκόσμιο ιστό εμπόρων που πουλάνε ράβδους νομίσματα και κοσμήματα. Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, είναι ένας αδιαφανής και πολύπλοκος κόσμος που ιστορικά ήταν δύσκολο να ανοίξει κανείς. Παρόλα αυτά, η αγορά και οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν πολλά χρόνια να ενισχύσουν τη διαφάνεια, αυξάνοντας την πρόσβαση σε δεδομένα που βοηθούν να φωτιστεί λίγο περισσότερο το ράλι που αψηφά τη βαρύτητα σε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα πλούτου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ