Πάουελ: Θέλουμε πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού προτού μειώσουμε τα επιτόκια

Πάουελ: Θέλουμε πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού προτού μειώσουμε τα επιτόκια

Έχουμε χρόνο και θα αφήσουμε τα στοιχεία να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας

Θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διατηρώντας αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων.

«Όσον αφορά στον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα πρόσφατα μακροοικονομικά αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή άνοδο», είπε ο Πάουελ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, τονίζοντας πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

«Δεν είναι σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%. Δεδομένης της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό έως τώρα, έχουμε χρόνο και θα αφήσουμε τα στοιχεία να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας».

«Εάν η οικονομία κινηθεί όπως αναμένουμε, τότε εγώ και οι συνάδελφοί μου συμφωνούμε ότι είναι κατάλληλη μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική κάποια στιγμή φέτος». Όμως, αυτό θα συμβεί μόνο όταν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σε σταθερή καθοδική πορεία προς το στόχο του 2%, συμπλήρωσε ο Πάουελ.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερα του αναμενομένου είναι κάτι περισσότερο από μία προσωρινή άνοδος». Ο Πάουελ χρησιμoποίησε επίσης την ομιλία του για να υπογραμμίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από την πολιτική και τις επερχόμενες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ