Γερμανία: Βελτίωση της επιχειρηματικής προοπτικής «βλέπει» το Ifo

Γερμανία: Βελτίωση της επιχειρηματικής προοπτικής «βλέπει» το Ifo

Ο δείκτης προσδοκιών από το ινστιτούτο Ifo αυξήθηκε στο 87,5 τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 84,4 τον προηγούμενο μήνα

Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν – τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η οικονομία θα ανακάμψει από την πρόσφατη υστέρηση.

Ο δείκτης προσδοκιών από το ινστιτούτο Ifo αυξήθηκε στο 87,5 τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 84,4 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2023 και υπερβαίνει τη διάμεση πρόβλεψη 84,7 σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επίσης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Η γερμανική οικονομία βλέπει φως στον ορίζοντα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

Πιθανή η συρρίκνωση το α’ τρίμηνο

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα έπεσε σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, με την Bundesbank να επαναλαμβάνει την Πέμπτη ότι μια συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι πιθανή λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας της μεταποίησης.

Επιχειρηματικές έρευνες από την S&P Global αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν αυτήν την αξιολόγηση. Ενώ ο τομέας των υπηρεσιών είδε τις συνθήκες να βελτιώνονται και να πλησιάζει τη στασιμότητα, ένας δείκτης εργοστασιακής δραστηριότητας μειώθηκε απροσδόκητα περαιτέρω κάτω από το όριο επέκτασης.

Οι αναλυτές της αγοράς βασίζονται στους καταναλωτές για να οδηγήσουν σε μέτρια ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι μισθοί βελτιώνονται εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας. Οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο αναμένεται επίσης να μειώσουν το βάρος του υψηλού κόστους δανεισμού.

Η ευρωζώνη στο σύνολό της τα πήγε καλύτερα, με τις υπηρεσίες να αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι αναμενόταν στους Δείκτες Υπεύθυνων Προμηθειών του Μαρτίου.

Αυτό το είδος απόκλισης έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με διαρθρωτικές δυνάμεις όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και την ισχυρή εξάρτηση από κινεζικές εισαγωγές που θα μπορούσαν να διατηρήσουν περιορισμένη την ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ