Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις

Σε επιφυλακή για νέες αυξήσεις

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίασή της και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό την ηγεσία του νέου διοικητή, Fatih Karahan, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη πιο «γεράκι» από την προκατοχό του, άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο ρεπό μίας εβδομάδας στο 45%. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη «σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού».

«Η Επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», αναφέρεται.

Ο Karahan είναι πρώην οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com Inc.. Διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής καθ’ όλη την περίοδο του πρόσφατου κύκλου σύσφιγξης που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι αντικατέστησε την Hafize Gaye Erkan, η οποία αποχώρησε αιφνιδίως νωρίτερα αυτό το μήνα, καταγγέλλοντας «δολοφονία χαρακτήρα».

Ο νέος διοικητής έχει κληρονομήσει μια οικονομία με δυσθεώρητο πληθωρισμό που τείνει να ξεπεράσει το 70%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 36% στα τέλη του 2024, ένα ποσοστό που ο υποδιοικητής Cevdet Akcay χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο».

Η άφιξη του Karahan στο MPC τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον διορισμό άλλων δύο νέων μελών, οδήγησε σε πολύ ταχύτερο ρυθμό νομισματικής σύσφιξης τους μήνες που ακολούθησαν, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από την εποχή του φθηνού χρήματος και των μη συμβατικών πολιτικών.

Ωστόσο, επιπλέον απειλή αποτελεί η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, με τον μηνιαίο πληθωρισμό να έχει ήδη αυξηθεί τον περασμένο μήνα στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων στους μισθούς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε τον αντίκτυπο μιας απότομης αύξησης των μισθών τον Ιανουάριο ως τον μεγαλύτερο ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές καταναλωτή. Ο επίμονος πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ενοικίασης, αποτελεί μια άλλη ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ