Χρυσός: Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τα ομόλογα «έριξαν» τις τιμές

Χρυσός: Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τα ομόλογα «έριξαν» τις τιμές

Προβλέψεις για ανοδική πορεία εάν συνεχιστεί η ασάφεια γύρω από τη στάση της Fed με τα επιτόκια

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε την Παρασκευή, καθώς το δολάριο και τα ομόλογα εκτινάχθηκαν μετά από την ανακοίνωση για ισχυρές προσλήψεις στο σύνολο της οικονομίας πλην του γεωργικού τομέα, γεγονός που δημιούργησε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Fed θα μπορούσε να αρχίσει σύντομα τη μείωση των επιτοκίων.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 1,20% στα 2030 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% σε επίπεδο εβδομάδας και διατηρήθηκαν πάνω από κρίσιμο επίπεδο των 2.000 δολαρίων από την αρχή του έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,9% στα 2.052,40 δολάρια.

Ο δείκτης δολαρίου ήταν 0,5% υψηλότερος, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές στο εξωτερικό. Κέρδισαν επίσης οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις 180.000 θέσεις εργασίας που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Μια ανθεκτική οικονομία και η ισχυρή παραγωγικότητα των εργαζομένων ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν και να διατηρήσουν περισσότερους υπαλλήλους, μια τάση που θα μπορούσε να θωρακίσει την οικονομία από την ύφεση φέτος.

Με πτώση μικρότερη του 1%, ο χρυσός αντέχει παρά τα αποτελέσματα της έκθεσης για την απασχόληση, όπως σχολίασε ο Τάι Γουόνγκ, ανεξάρτητος αναλυτής μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Αλλά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε λίγο και να δούμε αν ο χρυσός θα πέσει πολύ χαμηλότερα», πρόσθεσε ο Γουόνγκ.

Σύμφωνα με το CME Fed Watch, οι traders αναμένουν τώρα περίπου 78% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Μάιο, σε σύγκριση με 92% πριν από τα στοιχεία.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ, Πάουελ, απέρριψε αυτή την εβδομάδα την ιδέα μείωσης των επιτοκίων την άνοιξη, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

«Εάν αυτά τα επιτόκια παραμείνουν εκεί που είναι και υπάρχει έλλειψη σαφήνειας γύρω από αυτό, αυτό που πιθανότατα θα δούμε είναι ένα μάλλον σιωπηλό περιβάλλον για την ανοδική πορεία του χρυσού», δήλωσε ο στρατηγός της αγοράς WGC, Joseph Cavatoni.

Μεταξύ άλλων πολύτιμων μετάλλων, η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 2,3% στα 22,63 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,7% στα 906,92 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 0,6% στα 956,53 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ