ΔΝΤ: «Βλέπει» 50% μείωση στη ζήτηση νέων κατοικιών στην Κίνα

ΔΝΤ: «Βλέπει» 50% μείωση στη ζήτηση νέων κατοικιών στην Κίνα

Η έκθεση του ΔΝΤ συνέκρινε τη ζήτηση κατοικιών από την περίοδο 2012 έως 2021 με εκτιμήσεις για το 2024 έως το 2033

Η ζήτηση για νέες κατοικίες στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 50% την επόμενη δεκαετία, καθιστώντας δυσκολότερο για το Πεκίνο να ενισχύσει γρήγορα τη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό δείχνει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κίνα, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει πως η «ζήτηση για νέες κατοικίες» στην Κίνα θα μειωθεί κατά 35% έως 55% λόγω της μείωσης των νέων νοικοκυριών στις πόλεις και του μεγάλου αποθέματος ημιτελών ή κενών ακινήτων.

Η επιβράδυνση της ζήτησης για νέες κατοικίες θα καταστήσει πιο δύσκολη την απορρόφηση του πλεονάζοντος αποθέματος, «παρατείνοντας την προσαρμογή μεσοπρόθεσμα και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση.

Ο κλάδος των ακινήτων και οι συναφείς βιομηχανίες της Κίνας αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Η πρόβλεψη για πτώση περίπου 50% στις νέες κατοικίες «υπερεκτιμά την πιθανή ύφεση της αγοράς», δήλωσε ο Zhengxin Zhang, εκπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος είπε ότι η ζήτηση κατοικιών της χώρας θα παραμείνει μεγάλη.

«Ως εκ τούτου, μια σημαντική μείωση της ζήτησης κατοικιών είναι πολύ απίθανο να συμβεί», τόνισε.

Η έκθεση του ΔΝΤ συνέκρινε τη ζήτηση κατοικιών από την περίοδο 2012 έως 2021 με εκτιμήσεις για το 2024 έως το 2033.

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ωθώντας τις αρχές να τονίσουν ότι «τα σπίτια είναι για να ζει κανείς, όχι για κερδοσκοπία».

Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι τη δεκαετία του 2010, το ποσοστό των επενδύσεων σε κατοικίες στο ΑΕΠ στην Κίνα ήταν κοντά ή πάνω από τα μέγιστα επίπεδα άνθησης ακινήτων σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

«Η μεγάλη διόρθωση στην αγορά ακινήτων, μετά τις κυβερνητικές προσπάθειες να συγκρατήσει τη μόχλευση το 2020-21, ήταν δικαιολογημένη και πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκαν επίσης υπερχρεωμένοι κατασκευαστές ακινήτων από την Evergrande έως την Country Garden. Αυτή την εβδομάδα, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της Evergrande.

Από τα τέλη του 2022, οι κινεζικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς χρηματοδότησης για τις κατασκευαστικές και τους νέους αγοραστές κατοικιών. Ωστόσο, οι προσπάθειες της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη της ακίνητης περιουσίας δεν έχουν ακόμη ανακόψει σημαντικά την ευρύτερη πτώση του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ