Τουρκία: Ανέβασε στο 45% τα επιτόκια στην όγδοη και τελευταία αύξηση

Τουρκία: Ανέβασε στο 45% τα επιτόκια στην όγδοη και τελευταία αύξηση

Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει στο μέλλον

Στην όγδοη και τελευταία αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπό την Hafize Gaye Erkan. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς στο 45% από 42,5%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

«Η επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτικοί οίκοι διαφωνούν ως προς το πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν τα επιτόκια σε αυτά τα δυσβάσταχτα επίπεδα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs προβλέπουν ότι η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η JP Morgan εκτιμά ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα για μεγαλύτερο διάστημα.

Πάντως, τα πραγματικά επιτόκια εκτιμάται ότι παραμένουν αρνητικά όταν προσαρμόζονται στις τρέχουσες τιμές, την ώρα που οι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτική είναι ήδη πολύ πιο αυστηρή σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού, τον οποίο η κεντρική τράπεζα προβλέπει στο 36% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Κεντρική τράπεζα θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση στις 8 Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσει την τριμηνιαία τhς έκθεση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί γύρω στο 75% τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ