JP Morgan: H αστρονομικό ποσό που πήρε ως αμοιβή το 2023 ο Τζέιμι Ντίμον

JP Morgan: H αστρονομικό ποσό που πήρε ως αμοιβή το 2023 ο Τζέιμι Ντίμον

Πόσα παίρνουν κορυφαία στελέχη

Το ιλιγγιώδες ποσό των 36 εκατ. δολαρίων κατέβαλε η JPMorgan Chase στον επί σειρά ετών διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμι Ντίμον για το 2023. Το ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αποτελεί μεγαλύτερη αμοιβή του στην αμερικανική τράπεζα.

Η αύξηση του μισθού του Ντίμον, ο οποίος ηγείται του πιστωτικού ιδρύματος από τα τέλη του 2005, έρχεται μετά από ένα έτος κατά το οποίο η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ σχεδόν 50 δισ. δολαρίων και ήταν σημαντικά πιο κερδοφόρα από τους ανταγωνιστές της.

«Η ετήσια αποζημίωση για το 2023 αντικατοπτρίζει την καθοδήγηση της επιχείρησης από τον κ. Ντίμον, με ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους που ηγούνται της αγοράς, οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ και έναν συμπαγή ισολογισμό», ανέφερε η JPMorgan σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Η αμοιβή των 36 εκατ. δολαρίων για τον 67χρονο Ντίμον είναι αυξημένη από τα 34,5 εκατ. δολάρια του 2022. Περιλαμβάνει 1,5 εκατ. δολάρια σε βασικό μισθό και μπόνους 34,5 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταβάλλεται σε μετοχές.

Πόσα παίρνουν κορυφαία στελέχη

Τα κορυφαία στελέχη της τράπεζα που βρίσκονται κοντά στον Ντίμον έλαβαν επίσης αυξήσεις στις αποδοχές τους πέρυσι. Ο μισθός του προέδρου της JPMorgan Daniel Pinto αυξήθηκε κατά περίπου 5% στα 30 εκατ. δολάρια. Η Jennifer Piepszak και η Marianne Lake, συν-επικεφαλής των επιχειρήσεων που θεωρούνται ως οι επικρατέστερες υποψήφιες για να αντικαταστήσουν κάποια μέρα τον Ντίμον, αμφότερες αμείφθηκαν με 18,5 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά σχεδόν 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Ντίμον βρίσκεται συχνά στην κορυφή της λίστας των υψηλότερα αμειβόμενων διευθύνοντων συμβούλων στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του περιουσία σε περίπου 1,9 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε μετοχές της JPMorgan.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Ντίμον δεν πούλησε καμία από τις μετοχές της JPMorgan. Αλλά πέρυσι δήλωσε ότι σχεδίαζε να πουλήσει ένα κομμάτι των μετοχών του, το οποίο κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης θα του απέφερε περισσότερα από 140 εκατ. δολάρια.

Η αμοιβή του στην JPMorgan αποτέλεσε κατά καιρούς ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους μετόχους. Πριν από δύο χρόνια, οι επενδυτές διαφώνησαν με μια εφάπαξ ειδική αμοιβή του Ντίμον, η οποία προβλεπόταν να ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια για πολλά χρόνια.

Η πλειοψηφία των μετόχων κατέληξε να ψηφίσει κατά του σχεδίου αμοιβής για πρώτη φορά σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία, κατά την ετήσια συνέλευση των επενδυτών της τράπεζας το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ