Ανατροπή στη Βρετανία: Αυξήθηκε στο 4% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ανατροπή στη Βρετανία: Αυξήθηκε στο 4% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία ακολούθησε τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ

Ανατροπή επεφύλασσε ο πληθωρισμός της Βρετανίας για τον μήνα Δεκέμβριο, ο οποίος αυξήθηκε στο 4% από το χαμηλό διετίας του 3,9% τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέλεπαν νέα μείωση στο 3,8%.

Τα στοιχεία, τα οποία ανατρέπουν δυσάρεστα την εξέλιξη των τελευταίων μηνών κατά τους οποίους ο πληθωρισμός της Βρετανίας κατέγραφε μείωση μεγαλύτερη από όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι αναμένεται ότι θα εντείνουν τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο υψηλό 15ετίας του 5,25% τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκα σήμερα Τετάρτη έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- ήταν 5,1% τον Δεκέμβριο, αμετάβλητος από τον Νοέμβριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία ακολούθησε τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.

Η στερλίνα αυξήθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την απόφαση, η οποία μπορεί να μειώσει την πεποίθηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η BoE θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η BoE προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι θα χρειαζόταν μέχρι τα τέλη του 2025 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόλις τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2024, εν μέρει λόγω της διολίσθησης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τον βρετανικό πληθωρισμό στο υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο του 2022, προσθέτοντας σημαντικά τις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις από τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ