Στον αέρα η νέα συνθήκη του ESM - Καταψήφισε η ιταλική Βουλή

Στον αέρα η νέα συνθήκη του ESM - Καταψήφισε η ιταλική Βουλή

H απόρριψη θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην ΕΕ να εξετάσει αλλαγές στον ESM

Στον αέρα βρίσκεται η νέα συνθήκη του ESM, καθώς η Βουλή της Ιταλίας ψήφισε την Πέμπτη κατά της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, θέτοντας εν αμφιβόλω την επικύρωση μιας συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σχεδιαστεί για την παροχή βοήθειας στις χρεοκοπημένες τράπεζες.
Η ψηφοφορία επιβεβαίωσε τη βαθιά αντίθεση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, απέναντι στην αναθεώρηση του
λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία έχει εγκριθεί από όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Ιταλίας.

"Για έξι μήνες εδώ, δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τον ESM", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ylenia Lucaselli, από το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni.

Πηγή στο γραφείο του Meloni, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η απόρριψη θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην ΕΕ να εξετάσει αλλαγές στον ESM που να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της ευρωζώνης.

H Meloni και ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δεν ήταν στην αίθουσα την Πέμπτη για τη συζήτηση και την επακόλουθη ψηφοφορία, κατά την οποία η έγκριση του ESM απορρίφθηκε με 184 ψήφους κατά έναντι 72 υπέρ, ενώ 44 απείχαν, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ