Goldman Sachs: Χαμηλώνει τον πήχη για τις πετρελαϊκές τιμές το 2024 - Από 70 έως 90 δολάρια το brent

Goldman Sachs: Χαμηλώνει τον πήχη για τις πετρελαϊκές τιμές το 2024 - Από 70 έως 90 δολάρια το brent

Το Brent διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στα 77 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 20% από τα υψηλά πολλών μηνών που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις τιμές του πετρελαίου Brent, κατά 10 δολάρια, προχώρησε η Goldman Sachs, θέτοντας το εύρος διακύμανσης για το 2024 μεταξύ 70 και 90 δολάρια.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι η ισχυρή παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μετριάσει οποιαδήποτε ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου. Ειδικότερα, οι αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι το Brent να ανακάμψει στο ανώτατο όριο των 85 δολαρίων ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2024, και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 81 δολ. το 2024 και στα 80 δολ. το 2025, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 92 δολάρια.

Το Brent διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στα 77 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 20% από τα υψηλά πολλών μηνών που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η συνεχιζόμενη προσφορά από πηγές εκτός του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δείχνει ότι αρκετοί ούριοι άνεμοι όσον αφορά την παραγωγή των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιμείνουν το 2024, πρόσθεσε η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα φθάσει τα 11,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d) το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Σημειώνουν ωστόσο, ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ να περιορίσει την προσφορά, η ανάκαμψη στην Κίνα, η ανανέωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ και ο μέτριος κίνδυνος ύφεσης θα περιορίσουν τον καθοδικό κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου.

Διαφωνούν ΟΠΕΚ-ΙΕΑ

Σε διατήρηση του ρυθμού επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 συγκλίνουν τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για φέτος, σε αντιδιαστολή με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, τον ΟΠΕΚ.

Ο ΙΕΑ αναφέρει ότι το κλίμα στην αγορά πετρελαίου έχει καταστεί «αποφασιστικά πτωτικό» τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και αφού ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα νέο γύρο εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, ο IEA σημειώνει, ακόμη, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει συνολικά το 2023 αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρόβλεψη «κρύβει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης του μακροοικονομικού κλίματος».

Προειδοποιεί, επίσης, ότι «οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης πετρελαίου αυξάνονται», με τον ρυθμό επέκτασης να αναμένεται ότι θα «υποχωρήσει δραστικά» από 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ