Μέγκαν Γκριν (BoE): Οι επενδυτές δεν αντιλήφθηκαν το μήνυμα «υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο»

Μέγκαν Γκριν (BoE): Οι επενδυτές δεν αντιλήφθηκαν το μήνυμα «υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο»

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας ήταν «καλά νέα» από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας

Η Μέγκαν Γκριν, ο άνθρωπος που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιτοκίων στην Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές δεν έχουν καταλάβει πλήρως την προοπτική ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας μπορεί να πρέπει να παραμείνουν εντός συγκεκριμένων ορίων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Γκριν, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι υπήρξαν διαρθρωτικές αλλαγές σε μεγάλες οικονομίες τα τελευταία χρόνια που υποδεικνύουν την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια.

«Πιστεύω ότι οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν προχωρούν με βάση αυτό το στοιχείο» δήλωσε στο Bloomberg Television. Η αμερικανίδα οικονομολόγος ανήκει στη μειοψηφία όσων ρυθμίζουν τα επιτόκια που ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της αύξησής τους στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, όταν η πλειοψηφία αποφάσισε να τα διατηρήσει σταθερά. Το πόσο καιρό πρέπει να παραμείνουν εντός συγκεκριμένων ορίων τα επιτόκια στη Βρετανία θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, είπε.

«Πιστεύουμε για κάποιους λόγους πως η οικονομία μπορεί να είναι διαρθρωτικά λίγο διαφορετική. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να παραμείνουμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο για περισσότερο», δήλωσε η Γκριν.

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν ότι η μείωση του τραπεζικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης έχει σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί μέχρι τα μέσα του 2024, με δύο ακόμη μειώσεις πιθανότατα να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Γκριν ανέφερε ωστόσο ότι η BoE δεν μιλούσε για μείωση των επιτοκίων. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας ήταν «καλά νέα» από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, τόνισε, βασιζόμενη στη μείωση πληθωρισμού αλλά και το μισθολογικό.

«Θα τα έβαζα όλα αυτά στην κατηγορία των καλών ειδήσεων, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα λόγοι να ανησυχούμε για την επιμονή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Γκριν.

Ερωτηθείσα για το πώς θα μπορούσε να ψηφίσει στην ανακοίνωση πολιτικής του επόμενου μήνα στις 14 Δεκεμβρίου, η Γκριν είπε ότι θα ήθελε να δει πρώτα τα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν ως τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ