Βρετανία: Στο μισό έπεσε ο πληθωρισμός – Χαμηλά δύο ετών

Βρετανία: Στο μισό έπεσε ο πληθωρισμός – Χαμηλά δύο ετών

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 5,7% από 6,1%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έπεσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνοντας ανακούφιση στους καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak δήλωσε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 6,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από το 2021. Η πτώση των 2,1 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο μηνών ήταν η πιο απότομη από το 1992.

Μάλιστα, η πτώση του πληθωρισμού ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι (έβλεπαν τον δείκτη στο 4,7%), ενώ ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει κλείσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Τα στοιχεία δίνουν στον Sunak μια ώθηση, εν όψει των γενικών εκλογών που αναμένεται να κηρυχθούν για το επόμενο έτος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό το 2023 στις πέντε βασικές υποσχέσεις του.

Πάντως, ο πληθωρισμός έχει πέσει σημαντικά από το 10,7% όπου είχε φτάσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όμως παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.

«Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μειώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό, εκπληρώνοντας την πρώτη από τις πέντε προτεραιότητες που έθεσα στις αρχές του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Sunak. «Αν και το ότι οι τιμές δεν αυξάνονται πλέον τόσο γρήγορα είναι ευπρόσδεκτα νέα, γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να δυσκολεύονται, γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε, για να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον πληθωρισμό έως και το 2%».

Η πτώση του πληθωρισμού αυτό τον μήνα ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1992, όταν ο πληθωρισμός έπεσε από το 7,1% στο 4,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 5,7% από 6,1%.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και άλλων οικιακών καυσίμων μειώθηκε κατά 7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με άνοδο 24,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων επιβραδύνθηκε στο 10,1% από 12,3%, με τις τιμές να ενισχύονται μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ