Ποιος χρηματοδοτεί τη Χαμάς; Παγκόσμιο δίκτυο με κρυπτονομίσματα, μετρητά και φιλανθρωπίες

 Ποιος χρηματοδοτεί τη Χαμάς; Παγκόσμιο δίκτυο με κρυπτονομίσματα, μετρητά και φιλανθρωπίες

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays που οι αρχές είπαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Χαμάς και απέκλεισαν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση δωρεών

Η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης με υποστήριξη από φιλανθρωπικές οργανώσεις και φιλικά κράτη, περνώντας μετρητά από τις σήραγγες της Γάζας ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με ειδικούς και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια μετά την επίθεση των ενόπλων της ομάδας που σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους. Το Ισραήλ απάντησε με τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό της Γάζας τα τελευταία 75 χρόνια σύγκρουσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays που οι αρχές είπαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Χαμάς και απέκλεισαν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση δωρεών, χωρίς να διευκρινίζει πόσους λογαριασμούς ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Η κίνηση παρείχε μια εικόνα σε έναν περίπλοκο οικονομικό ιστό, κάποιο νόμιμο, κάποιο κρυμμένο, που στηρίζει τη Χαμάς, ή το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, και την κυβέρνησή του στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί από το 2007.

Ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ ειδικευμένος στην αντιτρομοκρατία, υπολόγισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων προήλθε από φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια σε άλλες χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στο παρελθόν, η Χαμάς είχε πει ότι οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους δωρητές της ήταν μια προσπάθεια εξουδετέρωσης της νόμιμης αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Βρετανία, είχε χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες ή εμπορικές συμφωνίες για να αποφύγει την επιβολή διεθνών περιορισμών, είπε ο Λέβιτ.

«Η Χαμάς υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας blockchain Elliptic.

Ωστόσο, φέτος η Χαμάς είπε ότι θα αποχωρήσει από την κρυπτογράφηση, μετά από μια σειρά απωλειών.

Οι ερευνητές του Blockchain της TRM Labs ανέφεραν αυτή την εβδομάδα σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η συγκέντρωση χρημάτων για κρυπτογράφηση έχει αυξηθεί στο παρελθόν μετά από γύρους βίας που αφορούσαν τη Χαμάς. Μετά τις μάχες τον Μάιο του 2021, οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης που ελέγχονται από τη Χαμάς έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια, ανέφερε η TRM Labs.

Ωστόσο, από τη βία του περασμένου Σαββατοκύριακου, εξέχουσες ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς είχαν μετακινήσει μόνο μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτογράφησης, σημείωσε η TRM.

«Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές αρχές τους στοχεύουν αμέσως», ανέφερε η TRM, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει κατασχέσει κρυπτονομίσματα αξίας «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» από διευθύνσεις που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτογράφησης που ανακοίνωσε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ