Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 40 ευρώ το φυσικό αέριο - Φόβοι για περαιτέρω άνοδο

Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 40 ευρώ το φυσικό αέριο - Φόβοι για περαιτέρω άνοδο

Το φυσικό αέριο ακολούθησε ως έναν βαθμό τις εξελίξεις στις τιμές του αργού πετρελαίου

Πάνω από τα 40 ευρώ εκτινάχθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με φόντο αφενός τη διαρροή σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής, αφετέρου την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ.

Η διαρροή πυροδότησε νέες ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream.

Ο δείκτης αναφοράς αυξήθηκε έως και 8,3% φτάνοντας πάνω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης σήμερα Δευτέρα.

Έχει προηγηθεί ο εντοπισμός μιας ύποπτης διαρροής τη νύχτα της Κυριακής σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα της Φινλανδίας και της Εσθονίας, τον οποίο έκλεισαν οι φορείς εκμετάλλευσης κατά τη διερεύνηση του θέματος.

Ενώ η έκταση της διαρροής φαίνεται περιορισμένη προς το παρόν, σημειώνεται ακριβώς τη χρονική στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο βαίνει προς την περίοδο της αυξημένης ζήτησης ενέργειας για θέρμανση. Τα ενεργειακά συστήματα βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream της Ρωσίας προς τη Γερμανία πέρυσι, επίσης στη Βαλτική Θάλασσα.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο ακολούθησε ως έναν βαθμό τις εξελίξεις στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, προκαλώντας ανησυχίες και για ευρύτερη ένταση στην περιοχή.

Παραμένει επίσης η αβεβαιότητα για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, σωτήρια για την Ευρώπη μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς πέρυσι. Και αυτό, γιατί τα εργατικά συνδικάτα στην Αυστραλία αναμένεται τη Δευτέρα να υποβάλουν νέα επταήμερη προειδοποίηση για την επανέναρξη των απεργιών στα δύο εργοστάσια LNG της Chevron.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ