ΕΕ: Παρέμβαση σε Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

ΕΕ: Παρέμβαση σε Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Η πλημμύρα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε γειτονικές χώρες επηρέασε το εισόδημα των ντόπιων αγροτών και είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Κυριακή να είναι εποικοδομητικές αφού δήλωσαν μονομερώς ότι θα συνεχίσουν να απαγορεύουν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία παρά την απόφαση της Επιτροπής να τερματίσει την απαγόρευση.

"Γνωρίζουμε τις ανακοινώσεις ορισμένων κρατών μελών σε σχέση με μονομερή μέτρα. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι όλες οι χώρες να εργαστούν στο πνεύμα του συμβιβασμού και να δεσμευτούν εποικοδομητικά", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Ουκρανία ήταν ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο πριν η εισβολή της Ρωσίας το 2022 μειώσει την ικανότητά της να μεταφέρει γεωργικά προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Έκτοτε, οι Ουκρανοί αγρότες βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών μέσω γειτονικών χωρών.

Ωστόσο, η πλημμύρα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε γειτονικές χώρες επηρέασε το εισόδημα των ντόπιων αγροτών και είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρενέβη τον Μάιο για να αποτρέψει μεμονωμένες χώρες να ενεργούν μονομερώς και επέβαλε τη δική της απαγόρευση στις εισαγωγές από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με την απαγόρευση της ΕΕ, η Ουκρανία είχε δικαίωμα να εξάγει μέσω αυτών των χωρών υπό τον όρο ότι τα προϊόντα πωλούνταν αλλού.

Η ΕΕ επέτρεψε αυτή την απαγόρευση να λήξει την Παρασκευή, αφού η Ουκρανία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει εκλογές τον Οκτώβριο και όπου οι αγρότες αποτελούν βασικό εκλογικό σώμα του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος PiS.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα διατηρήσουν τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών παρά την απόφαση της Επιτροπής.

«Η εστίασή μας τώρα είναι να θέσουμε σε εφαρμογή και να λειτουργήσουμε το νέο σύστημα που μόλις ανακοινώθηκε», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι μια συνάντηση με εκπροσώπους όλων των ενδιαφερόμενων χωρών της ΕΕ τη Δευτέρα θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ