Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων - Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 25%

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων - Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 25%

Ένα ακόμη βήμα προς την ορθόδοξη οικονομική πολιτική

Σε μια ακόμη κίνηση ενδεικτική της εγκατάλειψης της πολιτικής erdoganomics και της επιστροφής σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πρακτικές προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 25% την Πέμπτη συνεχίζοντας την απομάκρυνση από τη πορεία μείωσης των επιτοκίων που χάραξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία οδήγησε στη εκτόξευση του κόστους ζωής για τους Τούρκους, με αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά με δυσκολία να αντεπεξέρχονται οικονομικά.

Από την στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τις εκλογές, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, έθεσαν ως βασική τους προτεραιότητα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην τουρκική οικονομία.

Και από τις πρώτες τους κιόλας κινήσεις διεφάνη η πρόθεσή τους να αποστασιοποιηθούν από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστά και ως erdoganomics, αυξάνοντας τα επιτόκια για να ρίξουν τον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έδειχνε μια σχεδόν ευλαβική εμμονή με τις μειώσεις των επιτοκίων, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η νέα διοίκηση οικονομίας υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ ανέτρεψε άμεσα ορισμένες από τις προηγούμενες πολιτικές του Ερντογάν, ενώ η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν περιόρισε την πρόσβαση στις πιστώσεις, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 900 μονάδες βάσης στο 17,5%.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις διεθνείς αγορές, αν και οι αναλυτές διατηρούν πάντα κάποιες επιφυλάξεις καθώς ουδείς μπορεί να διαβλέψει με ασφάλεια πόση ακόμα ευελιξία και για πόσο καιρό, θα δώσει ο Σουλτάνος στο «οικονομικό δίδυμο».

Η Moody’s Investors Service αύξησε στις 15 Αυγούστου τις προοπτικές του τουρκικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές, ενισχύοντας τους δανειστές της χώρας σε υψηλά όλων των εποχών.

Η αναβάθμιση στις προοπτικές του κλάδου ήρθε λίγες μόνο ημέρες αφότου η Moody’s έγινε η πρώτη από τις τρεις κορυφαίες εταιρίες αξιολόγησης που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει στο τουρκικό δημόσιο χρέος μια καλύτερη αξιολόγηση, επικαλούμενη βελτίωση στα οικονομικά της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ