Το ρούβλι συνεχίζει την πτώση του

Το ρούβλι συνεχίζει την πτώση του

Ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός το 2022 - ξεπέρασε το 17% την άνοιξη - έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων

Το ρούβλι συνέχισε την πτώση του στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο , για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός το 2022 - ξεπέρασε το 17% την άνοιξη - έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.

Οι τελευταίες εβδομάδες στην Ρωσία σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του πληθωρισμού (+4,3% τον Ιούλιο), που συνδέεται με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εσόδων που προέρχονται από την πώληση υδρογονανθράκων.

Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η κεντρική τράπεζα αναγκάσθηκε να αυξήσει στις 21 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο στο 8,5% για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και διέκοψε από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι το τέλος του έτους τις αγορές ξένων νομισμάτων στην ρωσική αγορά συναλλάγματος.

Η υποτίμηση του ρουβλίου επιτρέπει ωστόσο στο ρωσικό κράτος να τροφοδοτήσει τα ταμεία, διότι για κάθε δολάριο ή ευρώ που αποκτάται σήμερα, η κυβέρνηση διαθέτει ντε φάκτο περισσότερα ρούβλια για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ