Αυτά είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Αυτά είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Το ελληνικό διαβατήριο δίνει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς

Εδώ και δύο χρόνια, το διαβατήριο της Ιαπωνίας κρατούσε τον τίτλο του ισχυρότερου στον κόσμο. Όμως, ο δείκτης Henley Passport Index δείχνει ότι φέτος υπάρχει μια αλλαγή στην κορυφή.

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης επιτρέπει στους κατόχους του να εισέλθουν χωρίς βίζα σε 192 από τους συνολικά 227 προορισμούς στον πλανήτη και άρα είναι πλέον το ισχυρότερο στον κόσμο.

Η παγκόσμια κατάταξη των διαβατηρίων για το 2023 διεξήχθη με βάση τα στοιχεία που παρείχε η International Air Transport Authority (IATA), η οποία κατατάσσει τα διαβατήρια με βάση τον αριθμό των προορισμών στους οποίους ο κάτοχός τους μπορεί να μπει χωρίς να χρειάζεται βίζα.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση, με τους πολίτες τους να μπορούν να επισκεφθούν 190 παγκόσμιους προορισμούς.

Η Ιαπωνία, η οποία ήταν στην κορυφή της λίστας μέχρι και πέρυσι, υποχώρησε στην τρίτη θέση, καθώς το διαβατήριό της δίνει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 189 προορισμούς, από 193 το 2022. Άλλα διαβατήρια που ισοβαθμούν με την Ιαπωνία στην τρίτη θέση είναι της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

1 Σιγκαπούρη – 192

2 Γερμανία – 190

2 Ιταλία – 190

2 Ισπανία – 190

3 Αυστρία – 189

3 Φινλανδία – 189

3 Γαλλία – 189

3 Ιαπωνία – 189

3 Λουξεμβούργο – 189

3 Νότια Κορέα – 189

3 Σουηδία – 189

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε δύο θέσεις για να βρεθεί στην τέταρτη, έχοντας αντιστρέψει μία καθοδική πορεία έξι ετών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, μαζί με τον Καναδά, καθώς το ελληνικό διαβατήριο δίνει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς.

«Η γενική τάση στα 18 χρόνια ιστορίας της κατάταξης ήταν προς τη μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια», σημειώνει η Henley and Partners.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ