Η Μελόνι τα βάζει με την Λαγκάρντ - Απλοϊκή η προσέγγιση της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού

Η Μελόνι τα βάζει με την Λαγκάρντ - Απλοϊκή η προσέγγιση της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού

Η κα Μελόνι υποστήριξε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικής υπερθέρμανσης αλλά παρεπόμενο του ενεργειακού σοκ

H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε ολομέτωπη επίθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι η απλοϊκή της προσέγγιση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι πιθανότερο να βλάψει τις ευρωπαϊκές οικονομίες παρά να τις βοηθήσει.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, η κα Μελόνι υποστήριξε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικής υπερθέρμανσης αλλά παρεπόμενο του ενεργειακού σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μολονότι περιέγραψε τις αυξήσεις στις τιμές ως έναν «απεχθή κρυφό φόρο που πλήττει τους φτωχούς και όσους έχουν επενδύσει στο σταθερό εισόδημα», η Μελόνι τόνισε ότι η πολιτική της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι εσφαλμένη.

«Είναι σωστό να δίνουμε σκληρή μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά η απλοϊκή στρατηγική της ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια δεν φαίνεται να είναι το σωστό μονοπάτι», υπογράμμισε σύμφωνα με τους Financial Times. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο η διαρκής άνοδος των επιτοκίων να επηρεάσει τις οικονομίες μας περισσότερο από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ