Το ΔΝΤ "κλείνει το μάτι" στη Fed για νέα αύξηση στα επιτόκια

Το ΔΝΤ "κλείνει το μάτι" στη Fed για νέα αύξηση στα επιτόκια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήθελε να δει περισσότερη οπισθοχώρηση στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου η Fed να αλλάξει πορεία στον κύκλο αύξησης επιτοκίων.

«Δεν βλέπουμε αρκετή επιβράδυνση στον δανεισμό. Υπάρχει κάποια, αλλά όχι σε βαθμό που θα επέτρεπε στη Fed να κάνει πίσω», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, στο CNBC.

Η Federal Reserve σε έκθεσή της τον Μάιο, προειδοποίησε ότι οι τράπεζες ανησυχούν για τις μελλοντικές συνθήκες, καθώς τα προβλήματα στα μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ προκάλεσαν αυστηριοποίηση στα πρότυπα δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αξιωματούχοι της Fed πρόσθεσαν ότι αναμένουν τα ζητήματα να συνεχιστούν το επόμενο έτος λόγω των μειωμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των ανησυχιών για εκροές καταθέσεων και της μειωμένης ανοχής στον κίνδυνο.

Η Georgieva είπε στο CNBC: «Ανησυχώ για το εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Ωστόσο, δώστε προσοχή στις τάσεις και να είστε ευέλικτοι, να προσαρμόζεστε εάν αλλάξουν οι τάσεις».

Σε συνδυασμό με την ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η Georgieva είπε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων. «Η πίεση που προέρχεται από τα αυξανόμενα εισοδήματα και την ανεργία είναι ακόμα πολύ, πολύ χαμηλή, υποδηλώνει ότι η Fed θα πρέπει να παραμείνει στην πορεία της και ίσως κατά την άποψή μας, ίσως χρειαστεί να κάνει ένα βήμα ακόμα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ