Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παίρνει πίσω τον κανονισμό για τις πιστωτικές κάρτες

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παίρνει πίσω τον κανονισμό για τις πιστωτικές κάρτες

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία βασίζονται σε αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες για να επιβιώσουν

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αντέστρεψε ένα κανονισμό που είχε σκοπό να περιορίσει τη ζήτηση για μετρητά και χρυσό, αφού αντιμετώπισε την αντίδραση των πολιτών ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

Ο αυστηρός κανονισμός ξεκίνησε από τη Δευτέρα, μια μέρα αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να κερδίσει άλλη μια θητεία στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας και σχεδιάστηκε για να υπερασπιστεί τη λίρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί λίγο περισσότερο από 1% αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των τραπεζών και οδήγησε ορισμένες να σταματήσουν να παρέχουν χρήματα με πίστωση ή να περιορίσουν τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στις τράπεζες και είδε το Bloomberg την Παρασκευή (19/5), οι δανειστές δεν υποχρεούνται πλέον να κατέχουν κρατικά ομόλογα χαμηλής απόδοσης για αγορές χρυσού από τους πελάτες ή για τη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία βασίζονται σε αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες για να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης με το χειρότερο κόστος ζωής της χώρας, εδώ και δύο δεκαετίες. Κάποιοι αγόρασαν χρυσό για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Ο αρχικός κανονισμός απαιτούσε από τις τράπεζες να κατέχουν κρατικά ομόλογα ισοδύναμα με το 30% των αγορών χρυσού ή κοσμημάτων από πελάτες, των οποίων τα όρια καρτών ήταν πάνω από 50.000 λίρες ή περίπου 2.500 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ