ΟΗΕ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διάσωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

 ΟΗΕ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διάσωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα


Η Ρωσία έχει εκδώσει μια λίστα με αιτήματα σχετικά με τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων που θέλει να ικανοποιηθούν προτού συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας 

 

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για την παράταση μιας συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που η Ρωσία απείλησε να εγκαταλείψει στις 18 Μαΐου λόγω εμποδίων στην εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Τα δύο τελευταία πλοία πρόκειται να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια την Τρίτη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σύμφωνα με το Reuters.
«Η συνέχιση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να καλούμε όλους να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους καθώς ο κόσμος μας παρακολουθεί πολύ στενά».
Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να διευκολύνει τις δικές της γεωργικές αποστολές.

Ο Γκρίφιθς συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα με ανώτερους αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, αλλά δεν υπήρξε ρωσική συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας στη Μαύρη Θάλασσα.
«Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα επικεντρωθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Γκρίφιθς τη Δευτέρα.
Αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζονται πρόσθετες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία έχει εκδώσει μια λίστα με αιτήματα σχετικά με τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων που θέλει να ικανοποιηθούν προτού συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν την επανεκκίνηση ενός αγωγού που παραδίδει ρωσική αμμωνία σε ένα ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, για το οποίο πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η Πρωτοβουλία (της Μαύρης Θάλασσας) αναφέρεται στην εξαγωγή αμμωνίας, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί», είπε ο Γκρίφιθς.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia κατηγόρησε Ουκρανούς αξιωματούχους σε Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη - το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας - ότι αρνούνται να συζητήσουν την επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας.
Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την επιμελητεία και την ασφάλιση έχουν αποτελέσει εμπόδιο στις αποστολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ