Τζον Πούλος: Ο Ελληνοαμερικάνος που νίκησε το FOX News και εισέπραξε αποζημίωση - ρεκόρ

Τζον Πούλος: Ο Ελληνοαμερικάνος που νίκησε το FOX News και εισέπραξε αποζημίωση - ρεκόρ

«το Fox News συμφώνησε να πληρώσει 787 εκ. δολάρια στα πλαίσια διακανονισμού, μετά την άσκηση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση από την Dominion.

Ήταν μία μάλλον αιφνιδιαστική εξέλιξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και την εταιρεία ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion (Voting Systems), λίγο πριν οι δύο πλευρές βρεθούν αντιμέτωπες σε δικαστήριο της πολιτείας του Ντέλαγουερ. Την απρόσμενη είδηση ανακοίνωσε «στον αέρα» ο Νιλ Καβούτο, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του Fox News, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το Fox News συμφώνησε να πληρώσει 787 εκ. δολάρια στα πλαίσια διακανονισμού, μετά την άσκηση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση από την Dominion. Η πληροφορία αυτή προοέρχεται από τη Wall Street Journal. Με τον διακανονισμό αποτρέπεται η εκδίκαση ισχυρισμών ότι στο Fox, οι παρουσιαστές και οι προσκεκλημένοι του, είχαν δώσει βήμα σε αιτιάσεις σχετικά με την τεχνολογική αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, στις εκλογές του 2020».

«Παραδοχή, αλλά όχι πλήρης απολογία»

Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του από τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν, για την ακρίβεια την είχε αποδώσει σε «νοθεία». Το υπερσυντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News φαινόταν να ασπάζεται, εν μέρει τουλάχιστον, τους ισχυρισμούς, αν και πολλές φορές παρέμεναν δυσδιάκριτα τα όρια. Κατέγραφε απλώς την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, όπως ισχυρίζεται το ίδιο το Fox News ή λειτουργούσε ως προπαγανδιστής υπέρ του Τραμπ, όπως υποστηρίζει η εταιρεία Dominion, ζητώντας μάλιστα ως αποζημίωση το μυθικό ποσό του 1,6 δις ευρώ;

Τελικά o συμβιβασμός «έκλεισε» στα 787,5 εκ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο που διεκδικούσε η Dominion, αλλά όπως αναφέρει ο Κάρυ Κολιανέζι, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια «είναι σίγουρα ένα τεράστιο ποσό. Η μόνη αντίστοιχη περίπτωση που μπορώ να θυμηθώ είναι μία υπόθεση που έκλεισε με αποζημίωση 175 εκ. δολαρίων. Εδώ μιλάμε για σχεδόν 800 εκ., φαίνεται ότι είναι ένα ποσό-ρεκόρ».

Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο 92χρονος επικεφαλής του Fox News Ρούπερτ Μέρντοχ και άλλα ηγετικά στελέχη του καναλιού γλυτώνουν την ...ταλαιπωρία να εμφανιστούν στο δικαστήριο ως μάρτυρες για να απαντήσουν σε επίμονα ερωτήματα που αφορούν εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης.

Οι προσφυγές συνεχίζονται...

Ο επικεφαλής της Dominion, Τζον Πούλος, κάνει λόγο για έναν «ιστορικό συμβιβασμό», ενώ ο δικηγόρος του Τζάστιν Νέλσον δηλώνει ότι «προέχει η αλήθεια ενώ το ψεύδος δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες». Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Εναντίον του Fox News εκκρεμεί μία ακόμη προσφυγή της εταιρείας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Smartmatic. Αλλά και η Dominion έχει καταθέσει άλλες αγωγές εναντίον των αμερικανικών δικτύων Newsmax και OAN, καθώς και εναντίον παλαιών συνοδοιπόρων του Τραμπ, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο υπερσυντηρητικός ακτιβιστής Μάικ Λίντελ.

Όσο για το Fox News, ο καθηγητής Κολιανέζι θεωρεί ότι «από τη μία πλευρά παραδέχεται πως ορισμένες εκτιμήσεις του για την Dominion ήταν λανθασμένες, από την άλλη πλευρά δεν απολογείται με έμφαση. Δεν δίνει την αίσθηση ότι έχει υποστεί ήττα στο δικαστήριο. Αλλά σε τελική ανάλυση, μιλάμε για σχεδόν 800 εκ. δολάρια, ένα σημαντικό ποσό για μία εταιρεία όπως η Dominion…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ