Market Pass: Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πιστώσεις - Που θα γίνεται δεκτό - Ποιοι οι δικαιούχοι

Market Pass: Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πιστώσεις - Που θα γίνεται δεκτό - Ποιοι οι δικαιούχοι

Πότε θα καταβληθούν τα ποσά και με ποια εισοδηματικά κριτήρια.

Στο market pass (κάρτα αγορών) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι οι αιτήσεις θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 Μαρτίου θα γίνουν και οι πρώτες πιστώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του market pass ή αλλιώς «κάρτα αγορών» υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Το νέο ενισχυτικό θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και θα ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων και μέχρι συγκεκριμένα όρια, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Πού θα γίνεται δεκτό το Market Pass

Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ

Κρεοπωλεία

Καταστήματα ζαχαροπλαστικής

Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων

Αρτοποιεία

Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Ποιοι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Πότε θα καταβληθούν τα ποσά

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Έως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Ποιες οι εξαιρέσεις

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Πως υπολογίζεται το ποσό

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Το μηνιαίο ύψος των αγορών, επί του οποίου χορηγείται ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορών.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ